Jedzenie przy stole jest doświadczeniem, które zawiera takie elementy jak maniery, ogłada towarzyska i co najważniejsze, szacunek. Wydawać by się mogło, że jedząc w restauracji wystarczy usiąść przy stole, zamówić posiłek i delektować się pysznym jedzeniem, ale to tylko początek. Na dobrą sprawę, można zachować się niewłaściwie i popełnić faux pas nawet o tym nie wiedząc. Upewnijcie się, żeby nie popełnić któregoś z 12 najczęstszych faux pas przy stole.
Spis treści
1. Nie należy mówić z pełną buzią
Zobacz również: Ranking 10 restauracji z najwspanialszym widokiem w Paryżu
2. Należy poczekać, aż wszyscy usiądą przy stole i każdemu zostanie podane danie, zanim rozpocznie się swój posiłek
3. Należy używać sztućców od zewnątrz do środka
4. Nie należy kłaść na stole przedmiotów nie związanych z posiłkiem
Np. telefon komórkowy, klucze (powinno się trzymać je schowane w torebce lub w kieszeniach).
5. Nie należy używać soli i pieprzu w celu doprawienia przed spróbowaniem dania
Jest to oznaka braku szacunku dla kucharza.
6. Sól i pieprz zawsze należy podawać razem
7. Prawidłowe jedzenie zupy
Należy chwycić łyżkę przy końcu, kciukiem do góry, włożyć łyżkę bokiem do zupy napełniając ją ruchem od siebie, wypełniając zupą tylko 2/3 łyżki.
8. Dane ułożenie sztućców na talerzu wysyła konkretną wiadomość obsłudze:
9. Pocieranie pałeczek o siebie
W japońskiej lub chińskiej restauracji, jest uznawane za niegrzeczne. Pokazuje się w ten sposób, że miejsce jest słabej jakości i naczynia są tanie.
10. Odłożenie pałeczek na miseczkę
Jest to uznane za naruszenie etykiety, włożenie ich do środka oznacza ofiarę umarłym (jest to niedopuszczalne faux pas). Należy odkładać pałeczki na specjalnie przeznaczonym do tego naczyniu.
11. Nie należy podawać jedzenia z jednych pałeczek do drugich
Jest to zbliżone do symbolicznego podawania kości osoby umarłej podczas japońskiego pogrzebu. Zamiast tego należy użyć talerzyka.
12. Zawsze należy pamiętać o zostawieniu napiwku
Zobacz również: Włoska restauracja w jaskini. Zjedz w miejscu z niesamowitym widokiem na morze!
(źródło: seriouseats.com)