Tamahide– restauracja w Tokio, która utrzymuje się na rynku gastronomicznym od 250 lat. Goście wciąż ustawiają się w paru godzinnych kolejkach, aby spróbować dania oyako-don: kurczak gotowany na wolnym ogniu w słodko-słonym sosie, zapieczony w jajku i podawany w misce z ryżem.
Zobacz również: 9 najdziwniejszych potraw, które spróbujesz tylko w Japonii
Spis treści
Oto ich przepis na sukces
Restauracja wymyśliła to danie 130 lat temu, kiedy członkowie rodziny królewskiej stołowali się tam częściej niż zwykli ludzie. Obecnie każdy może spróbować legendarnego oyako-don. Rodzina, która założyła miejsce wciąż go prowadzi i Yamade Kounosuke jest obecnym właścicielem i kucharzem z 8 pokolenia.
Dopracowuje on przepis na specjalność zakładu od kiedy był małym chłopcem.
Kounosuke ma oddanych stałych gości, w tym parę, która spędziła swoją pierwszą randkę w Tamahide czekając godzinami w kolejce na stolik. Państwo Utsunomiya piętnaście lat i trzy dzieci później wciąż nie mają dość dania. Chodzi o przyjaźń, która nawiązała się między nimi, właścicielem i obsługą restauracji. Kounosuke mówi, że dopóki rodzina jest najważniejsza i w centrum restauracji to będzie funkcjonować dalej.
Zobacz również: Przepis na sernik japoński tylko z 3 składników
Zobaczcie wideo opowiadające o Tamahide:
(źródło: bonappetit.com)