Ser należy do najczęściej spożywanych produktów na świecie. Istnieje wiele jego odmian, lecz z pośród nich znajdują się takie, które szczególnie wyróżniają się wyśmienitym smakiem i aromatem. Przedstawiamy 7 najlepszych, których koniecznie powinieneś spróbować!
Spis treści
Camembert
Jest to najsłynniejszy francuski ser o wyśmienitej kremowej konsystencji, który produkowany jest z niepasteryzowanego krowiego mleka. Jego charakterystyczna biała pleśń pojawia się na puszystej skórce podczas dojrzewania. Camembert smakuje najlepiej w zestawieniu ze świeżą bagietką i lampką wytrawnego wina.
Pecorino
Pecorino jest twardym rodzajem sera, który charakteryzuje się dużą różnorodnością smakową. Możemy delektować się jego słonawą, ostrą lub ziołową odmianą. Włoski przysmak wykonany z mleka owczego – jest niezwykle popularnym dodatkiem do wina, jak i wielu dań.
Nettle
Jest to oryginalny w smaku ser, który przez kilka miesięcy dojrzewa owinięty liśćmi pokrzywy. W tym czasie zaczyna wytwarzać się na nim pleśń, która nadaje mu subtelnego smaku. Nettle to rozpływający się w ustach angielski specjał, którym zachwycają się prawdziwi smakosze i koneserzy na całym świecie.
Gruyère
Oto szwajcarski przysmak produkowany z krowiego mleka, który należy do grona tych długo dojrzewających. Ceniony jest przede wszystkim za łagodny oraz lekko orzechowy smak. Gruyère to gatunek sera, który im jest starszy tym lepszy, ponieważ wraz z upływem czasu zyskuje głęboki korzenny aromat. Niekiedy możemy spotkać się z jego ciekawą odmianą, która charakteryzuje się czerwoną chropowatą skórką.
Danablu
Danablu, znany również jako Marmara – to kosztowny gatunek sera pleśniowego, który dojrzewa od dwóch do trzech miesięcy. Charakteryzuje się ostrym, nieco metalicznym smakiem. Co ciekawe, ten duński przysmak posiada kruchą fakturę, jednak po spróbowaniu zamienia się w kremową konsystnecję, która dosłownie rozpływa się w ustach. Trzeba się nie lada natrudzić, by móc skosztować tego oryginalnego specjału, ponieważ jest on trudno dostępny.
Ementaler
Ementaler to wyśmienity ser z charakterystycznymi ogromnymi dziurami, który wytwarzany jest z krowiego mleka. Co ciekawe, został on nazwany na cześć malowniczej doliny mieszczącej się w samym środku Szwajcarii. Specjał słynie z lekko słodkawego, owocowego smaku z wyczuwalną nutą orzechów. Generalnie jest łagodny, jednak im dłużej dojrzewa tym staje się bardziej pikantny.
Halloumi
Halloumi to symbol cypryjskiej kuchni, która posiada wyłączne prawo do jego produkcji. Jest to ser biały, półtwardy o charakterystycznym słodkawo-miętowym smaku. Wytwarza się go z mleka owczego lub specjalnej mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego. Ten wykwintny smakołyk można wykorzystać na tysiące sposobów, ponieważ nadaje się niemal do każdego dania. Halloumi to specjał, który rozpieści Twoje podniebienie!
Którego sera spróbowałbyś najchętniej?
(źródło: listverse.com, buzzfeed.com)