Wyjdźcie na ulicę i zapytajcie przypadkowo napotkanego przechodnia jaką pija herbatę. Jesteśmy niemal pewni, że 99% pytanych, odpowie nazwą marki konkretnej herbaty – i to najpewniej tej zwykłej (czy na pewno?), czarnej.
Większość z nas nie wie, że istnieje wiele rodzajów herbat i każdy z nich ma określone właściwości, które mają pozytywny wpływ na działanie naszego organizmu. Dowiedzcie się o których herbatach mowa!
HERBATA CZARNA
Zaczynamy od tej, którą znają w zasadzie wszyscy. Czarną herbatę pije około 80% konsumentów – niestety mimo to, często nie mówi się o jej cennych właściwościach. Działa ona rozgrzewająco i bakteriobójczo (pamiętacie herbatę z miodem i cytryną, którą na przeziębienie serwowała Wam babcia?).
Jeśli pijemy ją regularnie, możemy mieć pewność, że ulepszy naszą koncentrację i usprawni myślenie. Czarna herbata ma również korzystny wpływ na układ krwionośny. Co ciekawe, zawiera dużo kofeiny – odpowiednio przyrządzona może niekiedy zastąpić dobrą kawę.
HERBATA ZIELONA
Tę herbatę powinno się kojarzyć przede wszystkim z zawartością bardzo dużej ilości antyoksydantów oraz z właściwości antybakteryjnych. Zielona herbata jest bardzo popularna w Azji (Japonia, Chiny), ale od jakiegoś czasu przekonuje się do niej coraz więcej Europejczyków – i bardzo dobrze! Zwłaszcza dla ich zdrowia.
Zielona herbata ma leczniczy wpływ na zaburzenia trawienne, bóle głowy, ale również problemy ze wzrokiem czy zatrucia alkoholowe. Dobrze przyrządzony napar z zielonej herbaty jest bardzo bogaty w minerały i witaminy. Poza tym wszystkim, jest cudownym środkiem wspomagającym odchudzanie – jej spożywanie pomaga regulować przemianę tłuszczu w energię. Przyspiesza ją!
Sprawdź również: 5 oznak, że powinieneś pić więcej zielonej herbaty
HERBATA CZERWONA
W odróżnieniu od liści czarnej herbaty, liście czerwonej poddawane są dość powolnej fermentacji. Herbata Pu-Erh określana jest przez niektórych mianem “niszczyciela tłuszczu” – przeprowadzone badania, wykazały, że kilka filiżanek tego napoju dziennie, bardzo widocznie przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów (oczywiście przy zachowaniu odpowiedniej diety).
Czerwona herbata ma również pozytywny wpływ na pracę naszej wątroby, poziom cholesterolu (obniża go) i wzmacnianie odporności. Jest to również cenny środek, jeśli chodzi o oczyszczanie naszego organizmu z toksyn. Do listy jej zalet warto zaliczyć także szereg witamin i mikroelementów, w które jest bogata. Jedynym słabym punktem czerwonej herbaty może być jej smak, jednak czego się nie robi dla zdrowia?
HERBATA BIAŁA
Zdecydowanie najdelikatniejsza odmiana herbaty! Ma delikatny, słomkowy kolor i lekko słodkawy smak. Niektórzy mówią, że to eliksir młodości! Wszystko przez zawartość polifenoli, które niszczą w naszym organizmie, odpowiedzialne za starzenie się, wolne rodniki (filiżanka białej herbaty zawiera aż 12 razy więcej polifenoli, niż sok z pomarańczy!).
To właśnie biała herbata posiada największą moc, jeśli chodzi o działanie antyoksydacyjne i antymutagenne – to cenna informacja dla osób, w których rodzinie pojawiał się nowotwór. Herbata ta jest dobrym źródłem witaminy C oraz… kofeiny. Kolejna alternatywa dla kawy! Ale dużo zdrowsza. I taka, która przy okazji redukuje stres oraz napięcie.
Jak więc widać, herbata to mocno niepozorny napój. Odpowiednio stosowana i przyrządzana, może mieć naprawdę pozytywny wpływ na różne aspekty naszego zdrowia. Warto pamiętać, że istnieją również rozmaite mieszanki herbat – również te funkcjonalne, dedykowane konkretnym dolegliwościom. Zdecydowanie warto poświęcić trochę uwagi temu tematowi. A jaką herbatę Wy lubicie najbardziej?