Kasza to produkt z pełnego ziarna, który zawiera najcenniejsze jego składniki: łuski i zarodki. To dzięki temu kasze bogate są m.in. w magnez, cynk,żelazo, potas, fosfor, witaminy z grupy B i witaminę E. Im grubsza kasza (gryczana, pęczak jęczmienny), tym więcej zawiera błonnika, który reguluje pracę jelit, wchłania nadmiar cholesterolu, tłuszczów. Produkty te zawierają także rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne.
Spis treści
1. Kuskus
Powstaje z twardej pszenicy durum. Kasza kuskus jest lekkostrawna, bogata w węglowodany złożone i niealergizujące białko. Nie zawiera błonnika i ma też nieco mniej witamin i minerałów niż inne kasze. Pod względem wartości odżywczych przypomina bardziej makaron i w menu powinna być bardziej uzupełnieniem, niż bazą.
Zobacz również: Superfood- moda czy przepis na zdrowie?
2. Kasza orkiszowa
To podgatunek pszenicy, zwany jęczmieniem dwurzędowym. Jest obecnie bardzo modny. Orkisz świetnie działa na nasz układ krążenia i układ pokarmowy. Zawiera bardzo dużo witamin i minerałów. Dostarcza też aż 15 g dobrze przyswajalnego białka oraz egzogenne aminokwasy. Wspaniale wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci, wzmacnia odporność.
3. Kasza manna
Zwana również grysikiem. Kasza manna powstaje z ziaren pszenicy i jako jedyna z kasz zawiera jod, który jest zbawienny dla naszej tarczycy. Zawiera też witaminy grupy B i PP, potas, cynk, żelazo, magnez i kwas foliowy. Manna zawiera dużo kalorii, ale zawiera też dużo błonnika dlatego dietetycy polecają ją osobom na diecie. Ma wysoki indeks glikemiczny, więc uważaj z ilością.
4. Kasza gryczana
Uchodzi za jedną z najzdrowszych. Powstaje z prażonych ziaren gryki zwyczajnej. Zawiera wysoko wartościowe białko kwas foliowy, magnez, potas, fosfor i cynk. Kasza gryczana nie zakwasza organizmu i nie zawiera glutenu. Przeciwutleniacze, których jest pełna, wzmacniają naczynia krwionośne i dbają o lepsze ukrwienie naszych mięśni.
5. Quinoa
Zwana komosą ryżową, jest zaliczana przez WHO do superżywności. Nie jest zbożem. W porcji 100 g jest aż 14 g wysokiej jakości białka podobnego w składzie do białek zwierzęcych, nienasycone kwasy tłuszczowe, 64 g węglowodanów złożonych oraz 50% dziennego zapotrzebowania na magnez i fosfor.
Zobacz również: 4 superfoods i ich alternatywy, które są tak samo zdrowe
(źródło: time.com, womansday.com)