Nieodpowiednio spożywane węglowodany odpowiadają w głównej mierze za przybieranie na wadze. Zarówno ich niedobór, jak i nadmiar skutkuje otyłością. Dowiedz się, w jakiej postaci oraz kiedy najlepiej po nie sięgać, by uniknąć dodatkowych centymetrów w pasie.
Spis treści
Czym są węglowodany?
Węglowodany inaczej nazywane sacharydami, są niczym innym jak cukrami, które obecne są w produktach spożywczych, które jemy na co dzień. Dzielimy je na cukry proste i złożone. Proste charakteryzują się tym, że są szybko trawione przez organizm i natychmiast podnoszą poziom cukru we krwi. Natomiast złożone spalają się wolniej, dając uczucie sytości i jednocześnie przyspieszają metabolizm.
Wybieraj odpowiednie węglowodany
Głównie szkodzą nam węglowodany, które są cukrami prostymi, m.in. obecne są w ciastkach, batonikach, słodkich napojach itp. Spożywanie nieodpowiednich węglowodanów o złej porze, skutkuje odkładaniem się tkanki tłuszczowej. Głównie stawiajmy na węglowodany złożone, które mają ogrom witamin i minerałów. Przykładami są produkty ziarniste, warzywa, owoce, kasze, orzechy i nabiał. Bogate są one w błonnik przez co ułatwiają kontrole masy ciała.
Spożywaj węglowodany o właściwej porze
Nie tylko to co jesz ma znaczenie, ale i o jakiej porze. Węglowodany zaleca się spożywać na śniadanie z samego rana, kiedy po całej nocy mamy pusty żołądek. By dobrze zacząć dzień i zafundować sobie sporą dawkę energii, warto sięgnąć po produkty pszeniczne, bogate w białko, tłuszcz oraz cukry. Jeśli jesteśmy na diecie i mamy nieodpartą ochotę na przekąszenie czegoś wysokokalorycznego, to najlepiej zrobić to rano, kiedy nasz metabolizm jest na najwyższych obrotach.
Odpowiednią porą również są 3/4 godziny przed treningiem. Dzięki temu węglowodany wykorzystasz jako energie i uzyskasz lepsze efekty ćwiczeń. Wiadomo, że intensywne ćwiczenia wyczerpują energię. Po ciężkim treningu powinieneś dostarczyć Twojemu organizmowi cenne suplementy i witaminy, które utracił. Wtedy również dobrze sięgnąć po produkty spożywcze zasobne w węglowodany takie jak np. banan, jogurt, serki wiejskie, twarogi, chleb razowy lub gorzką czekoladę. Gromadzenie glikogenu najszybciej zachodzi podczas pierwszych godzin po treningowych. Dlatego zjedz posiłek w ciągu 2 godzin po zakończeniu wysiłku.
Jedz odpowiednią ich ilość
Wiele osób postanawiających schudnąć, odrzuca wszelkie węglowodany. Jest to ogromnym błędem, ponieważ bez nich nasza redukcja będzie nieskuteczna. Zwracanie uwagę na ilość węglowodanów jest niezmiernie ważna. Zarówno ich nadmiar, jak i niedobór może powodować otyłość. Zupełna eliminacja cukrów tylko nam zaszkodzi. Nie tylko spowalnia to metabolizm, ale podupada na tym nasz ogólny stan zdrowia. Należy je jeść, lecz wybierać odpowiednie ich źródło. Pewne badania wykazały, że 90% ludzi będących na diecie niskowęglowodanowej nie odniosło zamierzonego sukcesu.
Zobacz również: Badania potwierdzają: Masło orzechowe wspomaga odchudzanie
Węglowodany należy więc wybierać rozsądnie zachowując przy tym umiar, aby cieszyć się zdrowiem, jak i szczupłą sylwetką.
(źródło: thrillist.com, mensfitness.com)