Ich wykwintnego smaku powinni wszyscy skosztować. Zdecydowanie nie mają sobie równych na świecie. Są to najbardziej popularne jak i najlepsze wyroby cukiernicze, które są sprawiają, że nasze zmysły szaleją. Oto 9 najbardziej znanych jak i luksusowych deserów na świecie!
Spis treści
1. Ladurée
Utworzona w 1862 roku paryska piekarnia dziennie sprzedaje około 1500 najsłynniejszych makaroników! Każdy znajdzie coś dla siebie, ponieważ w smakach się nie ograniczają. Możemy się delektować smakiem pistacji, karmelu, kwiatu pomarańczy i róży. Na każdą porę roku oferuje inne sezonowe smaki.
Zobacz również: Niemal bezkaloryczny deser, który do złudzenia przypomina kroplę wody
2. Pomme Palais
Znajdują się tam ciastka wykonywane z sezonowych owoców, które stanowią jeden z lepszych deserów w Nowym Jorku. Cukiernia znajduje się w Hotel Palace i serwuje niesamowite rzeczy. Ich specjałem są ciasteczka z wypełnionymi po brzegi owocami.
3. Salvador chocolate
Legendarna paryska czekolada znajdująca się w La Maison du Chocolat. Szczególnie polecany jest deser „Salvador” czyli gorzka czekolada ganache z malinami. Te nie pozorne czekoladki w smaku są doskonałe i nie zastąpione.
4. Cardinal dessert
Maison Kaser otworzyła pięć miejsc w Nowym Jorku w ciągu zaledwie dwóch lat. W francuskiej cukierni znajdziemy deser, który koniecznie musimy spróbować. Mianowicie „Cardinal”(mus malinowy, crème brûlée i maliny).
5. Louvre Cake
Składa się z musu czekoladowego, z orzechów laskowych i warstwowy Dacquoise. Cały oblany jest cienką warstwą czekolady. Znajdziemy go w Nowym Jorku w restauracji „Daniel”.
6. Champagne Truffles
Francuskie różowe trufle z nutą szampana Dom Perignon są napewno tym, czego musimy kiedyś skosztować.
7. Sant Ambroeus chocolate mousse
Jest to tort zrobiony z czekoladowego musu, który sprawi, że odpłyniemy. Rozpływająca się w ustach czekolada jest specjalnością restauracji Sant Abroeus w Nowym Jorku.
Który deser skosztowałbyś jako pierwszy?
(źródło: buisnessinsider.com, tastemade.com)