Nie masz pomysłu jak spędzić walentynkowy wieczór? Nie chcesz sterczeć w długich kolejkach w kinie, albo szukać stolika w zatłoczonych restauracjach? W takim razie mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie! Prezentujemy Wam 4 pomysły na romantyczną kolację rodem z filmu. Przepisy czerpane z ekranu przeniosą Was w świat Bridget Jones, Zakochanego Kundla, czy 50 pierwszych randek.
Spis treści
1. Kurczak z Kiedy Harry poznał Sally.
Meg Ryan i Billy Crystal mogą zainspirować Cię do przyrządzenia kurczaka w sosie paprykowym.
Potrzebujesz:
Do zalewy paprykowej:
2 łyżki oleju roślinnego
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
4 łyżki słodkiej papryki węgierskiej
2 piersi z kurczaka, ćwiartki (lub 4 uda z kością)
2 szklanki wody
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
Sól i pieprz
Do pierożków:
3 jajka
1 łyżeczka oleju roślinnego
3/4 szklanki wody
3 szklanki mąki
Od czego zacząć?
1. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Gotuj od czasu do czasu mieszając, aż cebula się zeszkli. Wówczas dodaj paprykę. Można wydać się jej za dużo, ale im więcej tego składnika, tym lepiej dla naszych kubków smakowych. podgrzewać wszystko przez kilka minut ciągle mieszając.
2. Następnie dodaj kurczaka i wymieszaj go z papryką. Gdy lekko zbrązowieje wlej do garnka 2 szklaki wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 45 lub 60 minut. Jeśli będzie to koniecznie dolej jeszcze odrobinę wody.
3. W międzyczasie przygotuj pierogi. Połącz potrzebne składniki i zmiksuj je z dodatkiem chleba. Ciasto powinno być gęste i lepkie. Wrzucaj porcje masy do wrzącej, osolonej wody i gotuj od 1 do 2 minut. Przełóż je do miski i postaw w lodówce na całą noc.
4. W niewielkiej misce wymieszaj śmietanę, łyżkę mąki i odrobinę wody oraz dodaj przygotowany wcześniej sos paprykowy. Dopraw sola i pieprzem do smaku. Dodaj kawałki kurczaka oraz kluski. Pokryj wierzch cynamonem i cukrem.
Smacznego!
2. Coś na słodko z 50 pierwszych randek.
Przygotuj gofry, którymi rozkoszują się Henry i Lucy na ekranie.
Potrzebujesz:
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka pełnego mleka lub maślanki (lub ich kombinacji)
1/3 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
1 jajko
1 1/2 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Masło i czysty syrop klonowy, do serwowania
Od czego zacząć?
1. Do średniej wielkości miski wrzucić mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dobrze wymieszać. Następnie dodać mleko, olej roślinny, jaja, cukier i wanilię. Wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć i odstawić na 30 minut.
2. Rozgrzać gofrownicę i upiec w niej wafle z przygotowanego wcześniej ciasta. Podawać natychmiast z masłem i syropem klonowym. Wafle można później podgrzać w piekarniku lub w tosterze.
Banalnie prosty deser!
3. Omlet francuski jak w Dzienniku Bridget Jones
Porste, smaczne i prezentuje się znakomicie! Zainspiruj się przepisem Bridget Jones…
Potrzebujesz:
2 jajka
1 łyżkę mleka
ser parmezan lub grana padano
sól
pieprz
masło do smażenia
1 łyżkę masła
cukier puder
Od czego zacząć?
1. Wbić jajka do miski. Roztrzepać je, a następnie przyprawić solą i pieprzem, dodać mleko. Lekko ubić. Na patelni roztopić łyżkę masła i wlać na nie masę jajeczną.
2. Gdy omlet zetnie się od spodu jego brzegi należy unieść łopatką. Chodzi o to, by masa spłynęła pod spód. Podsmażać, aż omlet zrumieni się od spodu. Posypać startym serem.
3. Przełożyć omlet na talerz i złożyć na pół. Najlepiej podawać go z sokiem wyciśniętym ze świeżych grapefruitów i pomarańczy w towarzystwie pysznych grzanek.
4. Spaghetti jak w Zakochanym Kundlu!
Zjedz kolację jak Twoi zakochani przyjaciele z dzieciństwa! Na pewno pamiętasz scenę, w której tych dwoje wcinało wspólnie spaghetti…
Potrzebujesz:
450 g chudego mięsa wołowego
250 g mielonej cielęciny
250 g mielonej wieprzowiny
2 duże jajka
1 szklankę świeżo startego sera pecorino romano
1 i 1/2 łyżki posiekanej pietruszki
1/2 małego ząbku czosnku
sól koszerną lub morską – do smaku
Świeżo zmielony pieprz – do smaku
2 szklanki bułki tartej
2 szklanki letniej wody
1 szklanka oleju dobrej jakości – do gotowania
Do sosu marinara:
2 puszki pomidorów w puszce
1 mały koncentrat pomidorowy
4 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
1 duży ząbek czosnku, sprasowany
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
6 łyżek oliwy
1 mała cebula, posiekana
½ szklanki białego wina.
Od czego zacząć?
1. Połącz wołowinę, cielęcinę i wieprzowinę w dużej misce. Dodaj jajka, ser, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz do smaku. Połącz wszystko ugniatając masę ręcznie. Dodaj bułkę tartą i powoli dolewaj wodę. Uformuj z wilgotnej masy kulki.
2. Klopsiki usmażyć na rozgrzanym oleju aż będą chrupiące. Wyłożyć z patelni na papierowe ręczniki i osuszyć.
3. Zmiksować składniki na sos: pomidory, koncentrat, posiekaną pietruszkę, sprasowany czosnek, oregano, sól i pieprz. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę, dodać do niej zmiksowane składniki i dolać wino. Dusić na średnim ogniu przez 30 minut.
3. Gdy sos będzie już prawie gotowy wrzucić do niego klopsiki gotować razem przez 15 minut.
4. Podawać z ugotowanym makaronem spaghetti i udekorować startym serem pecorino romano
Zainspirowaliśmy Was do przygotowania własnej kolacji w walentynkowy wieczór? Pozostaje nam jedynie życzyć Wam smacznego!
(źródło: food52.com)