Sól do kawy? Ale jak to? Myślisz, że to popsuje smak? Szczypta soli dodana do kawy wstrzyma gorycz, w niektórych przypadkach może polepszyć ogólny smak kawy. Istnieje tradycja dodawania szczypty soli do kawy w północnej Skandynawii, Turcji i na Węgrzech. Wpływa to na bardziej intensywny smak kawy i jej spienienie. Co ciekawe nie do końca wiadomo dlaczego tak się dzieje.
Szczypta soli dodana do kawy wstrzyma gorycz, w niektórych przypadkach może polepszyć ogólny smak kawy. Istnieje tradycja dodawania szczypty soli do kawy w północnej Skandynawii, Turcji i na Węgrzech. Wpływa to na bardziej intensywny smak kawy i jej spienienie. Co ciekawe nie do końca wiadomo dlaczego tak się dzieje. Ale to nie przeszkadza wielu z nas do maskowania gorzkości cukrem, mlekiem, a nawet … solą.
Jeśli chcesz eksperymentować z dodawaniem soli do kawy, musisz wiedzieć, że opinie są podzielone. Czy dodać sól przed czy po zaparzeniu? Większość zdaje się preferować szczyptę soli przed dodaniem wody. Wypróbuj, daj nam znać czy taka kawa smakuje Ci bardziej niż klasyk z cukrem i śmietanką.
Zobacz również: 5 produktów, które pobudzą Cię z rana lepiej niż kawa
(źródło: purewow.com, omgfacts.com)