Marnowanie jedzenia to jeden z większych problemów współczesnego świata. Rocznie w Polsce wyrzucamy 9 milionów ton żywności. Uderza to także w nasz budżet domowy, ponieważ musimy wciąż kupować nowe produkty. Jak temu zapobiec?
Spis treści
Dokładna rozpiska
To podstawowa rzecz. Wymaga nieco wysiłku i przewidywania, ale na dłuższą metę się opłaca. Planuj menu z co najmniej 3-dniowym wyprzedzeniem. Jeśli do jakiegoś dania potrzebujesz śmietany, ale wiesz, że zużyjesz tylko połowę opakowania, od razu wymyśl posiłek, do którego wykorzystasz resztę. Zrób także większe porcje obiadowe, żeby starczyło na dłużej. W przypadku np. ugotowania za dużej ilości ryżu, wykorzystaj go do późniejszych obiadów.
Rób zakupy z listą w ręku
Tylko w ten sposób unikniesz spontanicznych zakupów. Nie idź do sklepu z pustym żołądkiem – jeśli będziesz głodny, w Twoim koszyku znajdzie się masa niepotrzebnych rzeczy. Uważaj na promocje – czasem chęć pozornego oszczędzania sprawia, że kupujemy za dużo.
Przygotuj zestawienie produktów zawsze potrzebnych w kuchni
Czyli np. puszka pomidorów, kukurydzy, groszku, cieciorki, mąka, płatki owsiane, makaron, kasza czy mrożonki – w zależności od Twojego gustu i sposobu odżywiania zaopatrz się w te podstawowe produkty. Dzięki nim będziesz mógł w każdej chwili przygotować obiad czy śniadanie, a mogą długo stać w szafce i zamrażarce.
Zrób przetwory
Przetwory, składowane w piwnicy czy kuchni, sprawią Ci wielką radość zimą, kiedy to najbardziej brakuje nam świeżych produktów. To także idealna metoda na wykorzystanie tych warzyw i owoców, których nie dałeś rady zjeść latem i jesienią. W książkach kucharskich i w Internecie znajdziesz masę przepisów na przetwory z ogórków, pomidorów, papryki, buraków czy jabłek.
Zobacz również: 7 niesamowitych korzyści jedzenia jabłek
Przy odpowiedniej dozie planowania, analizowania jadłospisu i skupienia się na wykorzystywaniu resztek, bez problemu wykorzystasz całe jedzenie, które kupujesz.
(źródło: cojesc.net, polki.pl)