Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas spędzony w gronie najbliższych. Tradycje jakie się z nimi wiążą to choinka, pomarańcza,pieczenie makowca, pierników…
To wszystko pozostawia po sobie zapach, który zostaje w pamięci na całe życie. Zapach świerku, z którego robimy stroiki na stół, choinka pięknie przystrojona, od której czujemy piękny leśny zapach, pomarańcza nakłuwane goździkami, które pięknie pachną, pierniki, których zapach może zmienić zwykłą kolację w ucztę.
Węch jest najbardziej czuły na zmysły, zapach z naszego domu może nas w przyszłości przenieść do lat dzieciństwa, poczuć choć na chwilę wspomnienia tamtych chwil. Ważne wydarzenia w naszym życiu, które kojarzą się z aromatyczną oprawą długo pozostaną w naszej pamięci, jak zapach goździków czy pomarańczy.
Zobacz również: 5 ozdób świątecznych, które możesz zrobić sam. Takich dekoracji nie kupisz w sklepie
Zapach cynamonu i zapachu świerkowych igieł podstawowy zapach Świąt Bożego Narodzenia. Być może dlatego, że korę cynamonu stosuję jako ozdobę choinkową. Cynamon jest także składnikiem pierników, które pieczemy specjalnie na Święta, ma przyjemny, słodkawy, korzenny zapach i smak. Zawiera takie składniki jak olejki lotne, garbniki, żywicę, śluzy, skrobie i jest prawdopodobnie jest najstarszą przyprawą świata. Niektóre odmiany cynamonu zawierają dużą ilość kumaryny, naturalnej substancji zapachowej, która występuje głównie w trawach i cynamonie. To właśnie kumaryna jest odpowiedzialna za przyjemny zapach świeżego siana.
Żywa choinka w domu to podstawa Świąt, bo to ona daje intensywny zapach, który roznosi się po całym mieszkaniu. Zapach lasu w domu to nie codzienny bukiet. Dekorowanie wspólne choinki to dobry czas na spędzenie razem z rodzina. Wybór drzewka zależy od nas, zazwyczaj jest to świerk, sosna albo jodła, które różnią się wyglądem no i ceną.
Charakterystycznym zapachem są tez pierniki, które pieczemy w naszych domach. Ten korzenny zapach unoszący się w powietrzu, gości od dawna. Jednak kiedyś przyprawy do pierników były bardzo drogie i na ich delektowanie się smakiem mogli tylko najzamożniejsi. podawano jako deser po obiedzie, a teraz możemy je zobaczyć praktycznie na każdym stole co daje dodatkowego, ciepłego nastroju w Święta.
(źródło: belfasttelegraph.co.uk, sheknows.com)