Robaki na talerzu wzbudzają w Tobie wstręt i obrzydzenie? Okazuje się, że powinieneś się do nich, jak najszybciej przekonać ze względu na ich szereg właściwości zdrowotnych, z których mogłeś nie zdawać sobie sprawy. Dowiedz się, dlaczego cieszą się coraz większym uznaniem na całym świecie.
Zdaniem wielu ekspertów owady są prawdziwymi bombami witaminowymi dla naszego organizmu. Na promocję niedocenianych pod względem wartości odżywczych insektów, zostało przeznaczone 3 miliony euro. Najbardziej popularnymi gatunkami jadalnych robaków są chrząszcze, gąsienice, osy, mrówki, koniki polne, szarańcza i jedwabniki. Oto powody, dla których powinniśmy się do nich przekonać.
Spis treści
1. Są doskonałym źródłem białka
Jeden z ważniejszych powodów, dla których powinieneś uwzględnić insekty w swoim menu. Zawierają spore pokłady białka, błonnika, minerałów oraz zdrowych tłuszczy. Składniki odżywcze różnią się co do każdego gatunku. W tym przypadku wygrywają koniki polne, posiadające najwięcej protein przy niskiej zawartości tłuszczu.
2. Są lekkostrawne
Generalnie większość robaków należy do grona lekkich przekąsek – zalicza się do nich w szczególności białe larwy. Oprócz tego, że posiadają pełnowartościowe białko, zawierają tłuszcze, które wspomagają procesy trawienne w naszym organizmie.
3. Zawierają dużo żelaza
Świerszcze, koniki polne czy modliszki – poza proteinami, których zawartość może przekraczać nawet 70% – są bogate w żelazo, pełniące ważne funkcje w naszym organizmie. Pod tym względem wygrywają termity, których garść zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Dodatkowo w zdrowotny skład robaków wchodzą aminokwasy, sole mineralne oraz tłuszczowe, których zawartość porównywalna jest z mięsem zwierzęcym.
4. Zawierają duże pokłady wapnia
Według badaczy jadalne owady są nieocenionym źródłem wapnia. Jest to cenne źródło zwłaszcza dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy, które zazwyczaj mają niedobór tego pierwiastka w diecie. Okazuje się, że wystarczy spożyć cztery świerszcze, aby zafundować sobie dawkę wapnia równą tej, zawartej w szklance mleka.
5. Zmniejszamy ryzyko wystąpienia chorób
W przeciwieństwie do mięsa, które może przenosić różnorakie choroby, owady są tutaj bezpieczniejszą alternatywą. Niestety nie możemy zupełnie wykluczyć, że na insektach wystąpią niepożądane bakterie. Eksperci upierają się jednak, że ryzyko takiej sytuacji jest zdecydowanie mniejsze.
6. Są smaczne
Owady stały się modnymi przekąskami na całym świecie. Zanurzone w czekoladzie, w lizaku czy w cieście, zyskują na popularności. Coraz więcej osób przekonuje się do nich twierdząc, że smakiem przypominają niektóre orzechy, a aromatem zbliżone są do trufli. Trzeba przyznać, że brzmi zachęcająco.
Zobacz również: 9 najdziwniejszych australijskich potraw
Mimo, że owady na talerzu nie wyglądają zbyt apetycznie, warto poszerzyć o nie swoje kulinarne doznania. Jak widać, możemy na tym wiele zyskać!
(źródło: theweek.com, qz.com)