Kulinarny recycling - jak wykorzystać resztki jedzenia? | Blaber
Jedzenie

Kulinarny recycling – jak wykorzystać resztki jedzenia?

Czy wiecie, że Polska zajmuje 5. miejsce w Unii Europejskiej pod względem ilości wyrzucanego jedzenia? Tylko w gospodarstwach domowych marnuje się 2 mln ton żywności rocznie. Oznacza to, że statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza 2 tys. złotych rocznie. A przecież można temu zapobiec.

W ograniczaniu marnowania jedzenia istotne jest odpowiednie planowanie menu tak, aby kupować tylko te produkty, które zdołamy wykorzystać. Nie oszukujmy się jednak – w dzisiejszych zabieganych czasach brzmi to łatwo tylko w teorii. Na szczęście istnieje wiele przepisów, które pozwalają na uratowanie pozostałości w lodówce, poprzez  przemianę ich w wyśmienite dania. Konkurencje zakładające wykorzystanie kuchennych resztek pojawiają się nawet w znanych programach kulinarnych!

Resztkowa gwiazda

Gotowanie z resztek może budzić negatywne skojarzenia. Ale co, jeśli Wam powiem, że królowa wszystkich potraw, obiekt westchnień większości ludzkości niezależnie od płci, miejsca zamieszkania i wieku, pachnąca serem pyszność, niwecząca nawet najsilniejszą wolę utrzymania diety – pizza – powstała właśnie jako danie biedoty, przygotowywane z tego, co akurat było pod ręką? Zresztą – niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie wykorzystał do swojej pizzy szynki, której data ważności nieubłaganie zbliżała się ku końcowi albo kawałka zalegającego w lodówce sera. I co, nadal była smaczna, prawda?

Polskie pyszności

Kolejna potrawa, która z definicji zawiera mnóstwo resztek, a w zasadzie mięsnych pozostałości wszelkiego sortu, jest bigos. Im więcej rodzajów mięsa, tym lepszy bigos! Potrzebujecie więcej przykładów? Pierogi z mięsem! Aby przygotować tradycyjne polskie pierogi z mięsem, należy użyć mięsa z rosołu, czyli, jakby nie patrzeć, pozostałości po gotowaniu innej potrawy. Bajaderka to przecież też nic innego, niż ciastko na bazie resztek cukierniczych! Sami widzicie – nie ma żadnego powodu, aby gardzić potrawami z wykorzystaniem resztek.

Szczypta kreatywności

Wykorzystanie kulinarnych resztek zawsze wymaga nieco kreatywności. Z pozostałości możecie wyczarować różnego rodzaju zapiekanki albo kotlety. Zostało Wam trochę ryżu z poprzedniego obiadu? Odsmażcie go, dodajcie świeżych warzyw oraz przypraw i cieszcie się zupełnie nowym daniem. Jeśli natomiast ugotowaliście za dużo makaronu, możecie uczynić go bazą fantastycznej sałatki. Wystarczy odrobina pomysłowości, aby uratować jedzenie, a tym samym zaoszczędzić pieniądze, jednocześnie czyniąc coś dobrego dla środowiska. Same korzyści!

Rozsądek przede wszystkim

W wykorzystywaniu resztek nie ma nic złego, dopóki są one nadal są zdatne do spożycia. Pamiętajcie, iż jeśli na produkcie pojawi się pleśń, nie wystarczy pozbyć się części z widocznym grzybem, trzeba wyrzucić całość. Nie zawsze wszystko można uratować, ale spójrzcie na to z innej strony – nawet, jeśli uda Wam się ograniczyć wyrzucanie jedzenia tylko częściowo, to nadal będzie to spory sukces, prawda?

A jakie są Wasze pomysły na wykorzystanie kulinarnych resztek? A może podzielicie się innymi sztuczkami na ograniczenie marnowania jedzenia? Z chęcią przeczytam Wasze komentarze!

Co Ty na to?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies. Kontynuacja przeglądania oznacza zgodę na ich stosowanie. Polityka cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close