Przemierzając półki sklepowe, co rusz natykamy się na etykietki z nie do końca zrozumiałymi terminami. Organiczny, pełnoziarnisty, ekologiczny czy bezglutenowy. Te zwodzące nazwy są dość istotne i dla własnego dobra wszyscy powinniśmy znać ich definicje. Dowiedz się, co oznacza cały ten dietetyczny język.
Spis treści
1. Organiczny
Są to produkty pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. Nie zawierają żadnych dodatków chemicznych w postaci pestycydów, czy nawozów sztucznych. Zazwyczaj są w 100% naturalne. Termin ten może odnosić się również do sposobu uprawy. Specjaliści twierdzą, że produkty te zawierają większą ilość przeciwutleniaczy, które skutecznie obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób serca.
2. Superfood
Czyli żywność nadzwyczajna. Nie ma nic lepszego, co byśmy mogli zafundować naszemu organizmowi. To bomby witaminowe, źródło licznych minerałów, protein, antyoksydantów, które zapobiegają chorobom i wzmacniają nasze zdrowie w każdym aspekcie. Te pełnowartościowe jedzenie obejmuje w szczególności niektóre warzywa, owoce, nasiona czy kasze. Doskonałym przykładem superfoods są jagody goji, komosa ryżowa lub nasiona chia.
3. Syrop glukozowo-fruktozowy
Jest substancją produkowaną ze skrobi kukurydzianej, powszechnie znaną jako słodki, ale niezdrowy dodatek. Spożywanie go niesie ze sobą poważne konsekwencje. Powoduje między innymi nadwagę, podwyższa ciśnienie krwi, zaburza gospodarkę lipidową, powoduje wahania poziomu insuliny i glukozy, co prowadzi do cukrzycy typu 2. Syrop znajdziemy w dżemach, polewach owocowych, jogurtach smakowych, słodkich napojach, nektarach i w większości typach przetworzonego „śmieciowego” jedzenia.
4. Naturalny
Niby banalne, lecz warto wspomnieć i o tym terminie. Naturalny czyli występujący w przyrodzie lub stworzony przez naturę. Tylko jedzenie naturalnej żywności zapewnia nam zdrowie, dobre trawienie i przyswajanie wartości odżywczych.
5. Gluten
To mieszanina dwóch roślinnych białek: gluteniny i gliadyny. Znaleźć go można w większości zbóż – między innymi w pszenicy. Nie jest wartościowym składnikiem odżywczym, niezbędnym do prawidłowego rozwoju organizmu. Możemy go znaleźć w produktach takich, jak chleb, makaron, krakersy, piwo, torty, ciastka, paluszki czy sos sojowy.
6. Probiotyczny
Nie raz kupując jogurt, zastanawialiśmy który wziąć, mając do wyboru naturalny i probiotyczny. Tylko czym one się różnią? Otóż do probiotycznego dodawane są specjalne żywe kulty bakterii, które docierają aż do jelit. Ich głównymi zaletami jest ochrona przed nowotworami, różnorakimi chorobami, wzmacnianie odporności, regulowanie pracy jelit oraz wspomaganie trawienia. Teraz nie będziesz miał problemu z wyborem.
7. Pełnoziarnisty, wieloziarnisty i razowy
Różnica tkwi jedynie w rodzaju mąki, z której chleb jest upieczony. Razowy powstaje z ciemnej mąki raz mielonej , a pełnoziarnisty posiada dodatkowo różne ziarna. Zaś wieloziarnisty może zawierać dodatkowo mąkę białą, której zaleca się unikać.
8. Aquafaba
Coraz częściej spotykamy się z tym terminem, lecz co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Mianowicie jest to woda z puszki po ciecierzycy, czyli doskonałe źródło białka. Cieszy się ona szczególną popularnością wśród wegan, którzy używają jej do wypieków, ponieważ zastępuje jajka – będące do czasu niezastąpionym składnikiem ciast. Wystarczy ją zmiksować/ubić i otrzymujemy identyczną puszystą konsystencje, jak w przypadku jajek.
9. Omega-3
Kwasy omega-3 są podstawą utrzymania naszego zdrowia. Stanowią niezbędnik dla prawidłowej pracy mózgu oraz układu nerwowego. Podnoszą odporność organizmu na różnego typu bakterie oraz wirusy. Najlepszym im źródłem są orzechy, ryby morskie, takie jak łosoś, dorsz, makrela, tuńczyk, szprotki oraz owoce morza.
10. Antyoksydanty
Możemy również spotkać je przedstawione jako przeciwutleniacze lub antyutleniacze. Generalnie są to związki chemiczne neutralizujące szkodliwe działanie wolnych rodników. Te natomiast uszkadzają komórki organizmu i między innymi prowadzą do przedwczesnego starzenia się skóry. Niedobór antyoksydantów może prowadzić także do chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy oraz miażdżycy.
11. GMO
Czyli genetyczne modyfikowanie organizmów, które skutkuje powstawaniem roślin transgenicznych. Najczęściej tym modyfikacjom poddawane są truskawki, ziemniaki, pszenica, sałata, buraki cukrowe, banany i pomidory. Stosowanie GMO ma na celu nadać roślinom większą odporność na szkodniki, wirusy i grzyby oraz nadać im lepszego smaku.
12. Ekologiczny
Ekologiczna żywność nie może zawierać ulepszaczy, które nie są pochodzenia naturalnego. Uprawa tego typu produktów kosztuje znacznie więcej, ponieważ trwa dłużej. Za to mamy gwarantowany brak chemii i konserwantów.
13. Produkty light
Przemierzając półki sklepowe możemy natknąć się na napis”light” będący na etykiecie. Produkty tego typu są mniej kaloryczne, czyli pozbawione znacznej ilości tłuszczów i cukrów.
Zobacz również: Superfood- moda czy przepis na zdrowie?
(źródło: yahoo.com, express.co.uk)