To co wyróżnia kuchnię indyjską, to niezwykła fuzja aromatycznych przypraw: goździki, papryka, chilli, gałka muszkatołowa, koper, kmin, czy kozieradka nadają potrawom niesamowity zapach i smak. Kuchnia indyjska jest bardzo różnorodna i każdy poszukujący nowych smaków na pewno znajdzie w niej coś dla siebie.
Indie to kopalnia przepisów dla osób niejedzących mięsa. Owoce i warzywa wykorzystywane są tu na tysiące sposobów, a przygotowane z nich dania na pewno zaspokoją głód niejednego łasucha. To co, zaczynamy?
Spis treści
Dahl z czerwoną soczewicą
Obok curry to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej. Czego potrzebujemy:
2 szklanki (400 g) czerwonej soczewicy, 1 duża cebula, pokrojona w kostkę, 1 łyżka oleju roślinnego, 2 łyżki pasty curry, 1 łyżka przyprawy curry, 1 łyżeczka zmielonej kurkumy, 1 łyżeczka zmielonego kminku, 1 łyżeczka przyprawy chili, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru kryształu, 1 łyżeczka czosnku wyciśniętego przez praskę, 1 łyżeczka startego korzenia imbiru, 1 puszka (400 g) koncentratu pomidorowego.
Soczewicę należy przepłukać w zimnej wodzie, aż woda będzie czysta. Następnie przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować na małym ogniu, aż będzie miękka. W tym czasie ma patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę. W misce mieszamy wszystkie przyprawy. Następnie dodajemy do cebuli i smażymy chwilę na dużym ogniu przez kilka minut cały czas mieszając. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu, aż soczewica będzie gotowa. Ugotowaną soczewicę odcedzamy i dodajemy do sosu curry. Następnie musimy dokładnie wymieszać i od razu podawać.
Rybne curry
Indyjski Meen czyli przepyszne, proste rybne curry – nazywane curry Imperium Brytyjskiego. Pochodzi z Kerali, bazę stanowi cebula, imbir i liście curry. Potrzebne składniki, to:
0,5 kg zwartej białej ryby np. miruny, szczypta soli, szczypta kurkumy, limonka, olej do smażenia, sól, duża cebula pocięta na kawałki, 5cm imbiru pocietego na zapałki, 2 ząbki czosnku, w plasterkach, 2 zielone chili bez pestek, 10 liści curry, puszka mleka kokosowego, garść pomidorków cherry, kolendra do przybrania.
Rybę kroimy na kawałki 2x2cm. Do miseczki wyciskamy sok z limonki, dodajemy rybę, kurkumę i sól. Odstawiamy na pół godziny do zamarynowania. Na patelnię, postawioną na średnim ogniu, wrzucamy cebulę, imbir, czosnek, liście curry, chili i sól. Mieszamy regularnie, aż cebula się zeszkli. Dodajemy mlek kokosowe, gotujemy. Dodajemy rybę i po chwili pomidorki. Gotujemy około 5 minut, aż ryba będzie gotowa. Polecamy podawać z ryżem, przybrane kolendrą.
Kurczak Tikka Masala
Kurczak tikka masala to kolejne popularne danie indyjskie, chociaż tak naprawdę nie pochodzi ono z Indii, a z Wielkiej Brytanii. Jest wręcz uważane za narodowe danie Wielkiej Brytanii! Co jest nam potrzebne?
½ kg. piersi z kurczaka
Marynata:
1 łyżeczka kuminu/kminu w proszku, 1 łyżeczka kolendry w proszku, 1 łyżeczka pasty z imbiru I czosnku, ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka soli, ½ łyżeczki chili w proszku (lub do smaku), 1/3 szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżki soku z cytryny.
Sos:
Kawałek cynamonu, ok. 1cm, 1 łyżka oleju, 1 cebula, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka czosnku, 2 zielone papryczki chilli, 4 pestki kardamonu, 4 goździki, liść laurowy, 5-6 średniej wielkości pomidorów, 1/2 czerwonej papryki, 5 orzechów nerkowca lub migdałów, 1 łyżeczka kolendry w proszku, 1 łyżeczka kminu w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka soli, garść posiekanej naci kolendry.
Kurczaka marynujemy i odstawiamy, na co najmniej godzinę (lepiej nawet na całą noc!). Gotujemy kurczaka na grillu lub patelni. W międzyczasie przygotowujemy sos. Wlewamy łyżkę oleju na patelnię i podsmażamy drobno posiekaną cebulę, aż się ładnie zarumieni. Dodajemy imbir, czosnek, liść laurowy, cały kardamon, cynamon oraz goździki. Podsmażamy, aż przyprawy zaczną ulatniać swój aromat. Dodajemy paprykę, drobno posiekaną papryczkę chili, pomidory, orzechy nerkowca, kolendrę w proszku, kmin w proszku, kurkumę oraz chili. Doprawiamy solą. Gotujemy przykryte na małym ogniu przez ok. 20 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy mieszanka przestygnie, przekładamy do blendera i blendujemy na gładki sos. Przekładamy na patelnię i podgrzewamy. Dodajemy ketchup oraz kurczaka i gotujemy, aż kurczak się podgrzeje. Doprawiamy solą, ewentualnie chili. Dodajemy świeżo posiekane liście kolendry. Danie podajemy z ryżem.
Marchewkowy pudding
Marchewkowy pudding Gajar ka Halwa to tradycyjny indyjski deser. Przepis na słodkie danie przyrządzone z marchewki przywędrowało prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Jak je przygotować? Potrzebujemy:
1 kg marchewki, 1 litr pełnotłustego mleka, 1 szklanka cukru, 2 łyżki klarowanego masła, pół łyżeczki mielonego kardamonu, po łyżeczce rodzynek, orzechów nerkowca, pistacji.
Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy klarowane małso i podsmażamy na nim orzechy i rodzynki. Dorzucamy do tego startą marchewkę i podsmażamy, cały czas mieszając do momentu aż marchewka zmieni kolor. Teraz dolewamy mleko i gotujemy na małym ogniu przez ok 35 minut, mieszając co jakiś czas do momentu, gdy całe mleko zostanie wchłonięte. Wsypujemy cukier i kardamon, smażymy kilka minut cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści a całość zgęstnieje. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Najlepiej smakuje z lodami waniliowymi!
Mango lassi
Mango lassi to pyszny i orzeźwiający koktajl na bazie jogurtu i owoców. Możesz zmieniać smaki dodając inne owoce. Postaw na kreatywność!
Potrzebujemy:
1 duże dojrzałe mango, 1 szklanka jogurtu greckiego, 1/2 szklanki chłodnej wody, 1 łyżka syropu klonowego lub miodu, 1 łyżka cukru, szczypta zmielonego kardamonu.
Mango obieramy ze skórki. Obkrajamy nożem miąższ usuwając pestkę. Gładki miąższ (bez włókien od pestki) przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy resztę składników: jogurt, wodę, syrop klonowy lub miód, cukier i kardamon. Miksujemy długo i dokładnie na gładki mus.
A Wy znacie inne przepisy z kuchni indyjskiej? Podzielcie się!