Sezon na tartę! | Blaber
Jedzenie

Sezon na tartę!

Lato kojarzy się ze słońcem, plażą, morzem, ale także z owocami. A to oznacza, że jest to doskonały czas na owocowe tarty – łatwe w przygotowaniu, pełne smaku, a więc idealne na tę porę roku.

Podstawą tarty jest spód z kruchego lub (rzadziej) drożdżowego albo francuskiego ciasta. Jeśli nie chcecie się namęczyć, po prostu ułóżcie na nim owoce, posypcie cukrem i zapieczcie. Nieco bardziej skomplikowana wersja zakłada przygotowanie kremu np. na bazie śmietanki lub serka mascarpone i zalanie nim owoców. Jeśli macie ochotę na wysublimowany, ale niewielki deser, możecie pokusić się o przygotowanie tartaletek – mini-tart. Na miniaturowym kruchym spodzie stwórzcie własną kompozycję ze świeżych owoców i bitej śmietany. Mało pracy, a efekt murowany!

pexels.com

Jak przygotować kruche ciasto?

Zrobienie ciasta kruchego jest bardzo proste. Jeśli macie zamiar przygotować tartę słodką, połączcie ze sobą 300 g mąki pszennej, 200 g masła i 100 g cukru pudru. Dodajcie do tego dwa żółtka, wyróbcie ciasto. Jeśli natomiast chcecie przygotować wytrawne kruche ciasto, będziecie potrzebować 250 g mąki pszennej, 125 g masła, szczypty soli i około 50 ml wody. Niezależnie od tego, które ciasto robicie, wsadźcie je do lodówki na około pół godziny, a następnie wyłóżcie na specjalną formę do tarty wysmarowaną masłem. Niektórzy wolą podpiec samo ciasto przez około 15 minut, a następnie zapiec z nadzieniem, inni kładą nadzienie na surowe ciasto i zapiekają całość.

commons.wikimedia.org

Tarty owocowe

Jako nadzienie do tarty owocowej możecie użyć w zasadzie wszystkich owoców. Idealnie do tego celu nadają się truskawki, maliny, jagody, gruszki czy wiśnie. Możecie wykorzystać też jabłka. Być może słyszeliście o francuskiej Tarte Tatin – odwróconej tarcie z nadzieniem z karmelizowanych jabłek. Bardzo smaczna jest też tarta cytrynowa (a ściślej mówiąc, tarta z kremem cytrynowym). Tarty owocowe doskonale komponują się także z budyniem.

commons.wikimedia.org / fot. John

A może coś na słono?

Tarty nie muszą służyć wyłącznie jako deser. W wersji wytrawnej mogą pełnić rolę przystawki, a także głównego dania. Taka tarta na słono, z kremem ze śmietanki wymieszanej z serem, nazywana jest kiszem. Moja ulubiona to tarta z karmelizowaną cebulą i podsmażanym z czosnkiem szpinakiem. Miano najbardziej znanego kiszu należy się prawdopodobnie potrawie o nazwie quiche lorraine. W jej skład, oprócz śmietanki i zdecydowanego w smaku sera gruyere wchodzą boczek oraz szynka.

pexels.com

Lubicie tarty? Które z nich lubicie najbardziej? Podzielcie się swoimi opiniami w komentarzach!

Co Ty na to?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies. Kontynuacja przeglądania oznacza zgodę na ich stosowanie. Polityka cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close