Wszyscy dobrze wiemy, że domowe jedzenie smakuje najlepiej. Okazuje się jednak (ha!), że ich przyrządzenie wcale nie jest takie łatwe! Poznaj 6 przydatnych, kulinarnych porad, dzięki którym łatwiej będzie Ci opanować sztukę gotowania!
Spis treści
1. Czytaj dokładnie przepisy
Może wydawać Ci się to banalne, lecz często nie czytamy dokładnie przepisów, zanim zabierzemy się za gotowanie. Ile razy dokańczając daną potrawę, uświadamialiśmy sobie, że pominęliśmy istotny składnik? Poświęć na to trochę czasu i poukładaj sobie wszystko w głowie. Dzięki temu ryzyko tego, że zapomnisz o istotnej rzeczy, będzie znacznie mniejsze.
2. Próbuj swoje dania
Zanim podasz potrawę swoim bliskim – zawsze jej spróbuj. Powinieneś wiedzieć, jak smakuje! Czasami odrobina więcej soli lub szczypta przypraw może sprawić, że w smaku będzie ono doskonałe.
3. Używaj swoich rąk
Twoje ręce to najlepsze narzędzie w kuchni, jakim dysponujesz. Zwłaszcza, jeśli przygotowujesz coś, do czego potrzebne jest ciasto. Dzięki własnym dłoniom jesteś w stanie lepiej wyczuć fakturę przyrządzanego dania. Pozwoli Ci to ocenić czy niczego mu nie brakuje. Sprawdź również o ile lepiej będzie Ci się nimi mieszać składniki sałatki!
4. Sól dodawaj do wrzącej wody
Okazuje się, że solenie wcale nie jest taką oczywistą czynnością, jak mogłoby się wydawać. Jeśli dodamy sól do zimnej wody, znacznie wydłużymy jej czas gotowania. Poczekaj aż woda zacznie wrzeć, przypraw ją i dopiero wtedy wrzucaj warzywa!
5. Miej zawsze pod ręką cytryny
Są to owoce, które sprawią, że smak Twojego dania stanie się głębszy i znacznie bardziej wyrazisty. Jeśli pod koniec gotowania spróbujesz potrawy i będzie sprawiała wrażenie mdłej oraz nijakiej, dodaj soku z cytryny. Jeśli akurat nie masz jej pod ręką – wlej odrobinę octu. Cytrusy te są również idealne, jeśli przez przypadek dodamy do potrawy za dużo ostrych przypraw. Dzieje się tak, ponieważ cytryna zawiera kwas redukujący działanie kapsaicyny – substancji odpowiadającej za pikantność. Kilka kropel soku i możesz spokojnie zacząć jeść posiłek.
6. Wykorzystuj produkty dobrej jakości
Często chcąc zaoszczędzić trochę pieniędzy, kupujemy produkty, które nie są dobre jakościowo. Jeśli chcemy stworzyć dobre danie, musimy zadbać o składniki, z których będziemy korzystać. Pamiętaj, że nie zawsze to co tanie, jest zarazem dobre. Często mniej kosztowne odpowiedniki, zachowują się podczas gotowania zupełnie inaczej, niż te z nieco wyższej półki.
Zobacz również: 6 sposobów na to, jak zostać kucharzem w jeden miesiąc
Jeśli chcesz poprawić się w gotowaniu – przede wszystkim spędzaj dużo czasu w kuchni. Staraj się przyrządzać rozmaite dania co najmniej trzy razy w tygodniu i obserwuj, jak Twoje kulinarne umiejętności ulegają poprawie!
(źródło: listverse.com, goodhousekeeping.com)