Weganizm to coraz popularniejszy styl życia. Ale jak zawsze w takich przypadkach im więcej zwolenników, tym więcej pojawia się głosów przeciw, zarzucających niedobory witaminowe wynikające z diety roślinnej. Czy tak jest faktycznie?
Opinia, że mięso jest najważniejszym składnikiem diety, nadal jest żywa i pomija zupełnie warzywa i owoce jako podstawę jadłospisu. Z wszelakich warzyw można wyczarować przeróżne potrawy bogate w witaminy i składniki mineralne. Ale prawdą jest, że eliminując z diety mięso i produkty nabiałowe wskazane jest suplementacja pewnych składników. Jakich?
Spis treści
Witamina B12
Nie znajdziemy jej w produktach roślinnych. Jest przemysłowo wytwarzana w laboratoriach przez bakterie, więc jednocześnie naturalna i wegańska. Odpowiada za wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, takie jak synteza DNA i krwinek czerwonych, procesy neurologiczne i metaboliczne aminokwasów i lipidów. Jest to najważniejsza i podstawowa witamina, którą należy suplementować będąc weganinem.
Witamina D
Suplementacja tej witaminy to dobry pomysł nie tylko w przypadku bycia weganinem. Badania wykazują, że większość Polaków ma właśnie niedobory witaminy D – z uwagi na szerokość geograficzną, która nie obfituje w promienie słoneczne konieczne do syntezy tej witaminy w skórze. Suplementacja powinna obowiązkowo odbywać się w sezonie jesienno-zimowym, ale również w lecie, gdy podaż promieni słonecznych jest bardzo mała.
Co więcej?
Witamina B12 i witamina D, są w pewnym sensie obowiązkowe dla każdego człowieka stosującego dietę roślinną. Czasem nawet będąc wegetarianinem warto zadbać o suplementację powyższych. Często możemy się zastanawiać skąd brać wapń, niezbędnego do zdrowego rozwoju układu kostnego a znajdującego się głównie w produktach mlecznych. Dlatego warto spożywać produkty à la mleczne, typu mleko (napoje) sojowe i migdałowe, które są fortyfikowane wapniem. Można to poniekąd nazwać suplementacją, a już na pewno żywnością wzbogaconą. Taki wapń jest przyswajalny w podobnym stopniu jak ten z mleka krowiego. Warto do diety włączyć produkty o wysokiej zawartości wapnia, takie jak sezam, mak, migdały, brokuły i jarmuż.
A Wy uważacie, że dieta wegańska jest uboga w składniki odżywcze? Może sami jesteście weganami i możecie zaproponować własna suplementację? Podzielcie się!