Sól jest prawie czystym chlorkiem sodu, najczęściej używany artykuł spożywczy jako przyprawa nadająca smak potrawą i konserwant. Dzienna dawka soli, której nie powinno się przekraczać to 5 g na osobę dorosłą, co odpowiada prawidłowemu zapotrzebowaniu na sód. Najnowsze dane Instytutu Żywności i Żywienia pokazują, że Polacy nie stosują się do zaleceń WHO i spożywają 11 g soli dziennie. Nadmiar soli w diecie prowadzi do nieprzyjemnych skutków ubocznych z powodu przedawkowania sodu w organizmie. Wymieniamy 6 konsekwencji nadużywania soli:
Spis treści
1. Puchnięcie całego ciała
Jednym z widocznych rezultatów jest pojawienie się worków pod oczami, nadęte usta i policzki, spuchnięte dłonie, kostki i nogi. Nie należy się tym martwić, jest to obrzęk spowodowany nagromadzeniem nieprawidłowej ilości płynów w organizmie. Wydalanie ich jest hamowane przez sód- jest to znak, że powinno się ograniczyć sól. Z wiekiem taka reakcja staję się bardzo częsta. Niezależnie od tego, można temu przeciwdziałać piciem dużej ilości wody.
Zobacz również: 5 wskazówek, jak pozbyć się wody podskórnej
2. Odwodnienie
Nadmiar sodu w organizmie musi zostać wyrównany przez dużą ilość wody, a większość z nas zapomina o nawodnianiu się po posiłkach i w ciągu dnia. Jeśli się tego nie robi ciało zaczyna pobierać wodę z komórek, a jest to najważniejszy ich składnik do prawidłowego funkcjonowania. Ogromne pragnienie daję znać, że trzeba wypić szklankę wody- może to świadczyć o odwodnieniu. Zawroty głowy, biegunka i bóle brzucha są kolejnymi objawami mówiącymi o przedawkowaniu sodu i zbyt małym wypijaniu wody w ciągu dnia.
3. Wrzody żołądka
Przeprowadzone badania w 8 różnych krajach wykazały, że nadmierne spożywanie soli jest bezpośrednio związane z tworzeniem się wrzodów w żołądku. Wrzody powstają przez zmianę w strukturze zdrowych tkanek, prowadzi to do ubytku błony śluzowej. Co gorsze, nieleczenie i ciągłe spożywanie soli w wysokich ilościach może doprowadzić do raka żołądka. W 1996 roku the International Journal of Epidemiology opublikował badania potwierdzające, że kobiety i mężczyźni, którzy umarli na raka żołądka spożywali nadmierną ilość soli w ciągu swojego życia.
4. Zaburzone funkcjonowanie nerek
Nerki są narządem, które decyduje o tym kiedy pozbyć się wody z organizmu, a kiedy ją zatrzymać. Do prawidłowego ich funkcjonowania sód musi być utrzymywany w prawidłowych ilościach w organizmie. Jeśli je się zbyt dużo soli efektywność wydalania wody w moczu przez nerki jest zaburzona. Prowadzi to właśnie do puchnięcia ciała przez nagromadzenie się płynów w organizmie. Większe stężenie sodu może podwyższyć ilość wapnia moczowego, minerał, który powoduje kamienie na nerkach. Zlekceważenie problemu może prowadzić do chorób nerek.
5. Zesztywniałe tętnice
The American Journal of Clinical Nutrition opublikował ciekawe badania w 2011 roku o tym jaki ma wpływ zjedzenie dania z duża ilością sodu na przepływ krwi. Okazało się, że tętnice nie pompowały krwi do reszty ciała tak szybko jak normalnie to robią. Nadmiar soli wpływa negatywnie na prawidłowe działanie tętnic i zmniejsza ich elastyczność. Naukowcy potwierdzili, że słony posiłek zmienia funkcje komórek w tętnicach.
6. Podwyższone ciśnienie
Jest to skutek uboczny nadmiernego spożywania soli przez bardzo długi okres. Zatrzymywanie płynów w organizmie powoduje podwyższone ciśnienie. Serce nie jest wstanie otrzymać odpowiedniej ilości tlenu i substancji odżywczych, które potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Groźną konsekwencja tego może być udar albo zawał serca. Ponieważ wiele osób nie zdaję sobie sprawy z tego, że ma podwyższone ciśnienie, żyją nie lecząc tego.
Zobacz również: Jak poprawić swoje zdrowie tymi 4 prostymi produktami?
(źródło: medicaldaily.com)