Jest to kraj o niezwykle zróżnicowanej, jak i oryginalnej kuchni. Tylko w Australii zakosztujemy rarytasu takiego, jak steak z kangura. Poznaj resztę szokującego menu Australijczyków, które znajdziesz poniżej.
Spis treści
1. Vegemite
Jest to pasta, która ma dość nietypowy skład. Otóż zrobiona jest z wyciągu drożdży z dodatkiem warzyw oraz przypraw. W Australii jest bardzo popularną alternatywą dla masła orzechowego. Może brzmieć nieco odrażająco, ale ponoć smakuje wyśmienicie oraz zasobna jest w ogromne ilości witaminy B.
2. Pędraki Witchetty
Czyli grube larwy mierzące do 10 cm, są nie lada rarytasem dla Australijczyków. Porównywane do smaku migdałów robaki, zasobne są w spore pokłady białka oraz tłuszczu. Ten wysokokaloryczny przysmak wydobywa się z korzeni tzw. witchetty bush – (krzaku czarownic).
3. Kangur
Mięso z tych zwierząt jest niezwykle popularne w Australii, szczególnie w formie steaków. Zaleca się je każdemu, ze względu na wysoką zawartość białka i niski procent tłuszczu.
4. Krokodyl
Steaki z krokodyla są równie słynne w Australii, co z kangura. Możemy spotkać je bez problemu w tamtejszych restauracjach. Mięso jest nadzwyczaj delikatne, serwowane również w formie szaszłyka. Smakiem jest ono bardzo zbliżone do kurczaka.
5. Hamburger z burakiem
Intrygujący i niecodzienny dodatek do hamburgera, który spotkamy na porządku dziennym głównie w Australii. Marynowany plaster buraka zadziwiająco dobrze komponuje się z resztą dodatków.
6. Struś
Jedno z najzdrowszych, jak nie najzdrowsze mięso posiada najwięcej kwasów tłuszczowych. Jest bardzo soczyste i zawiera znacznie mniej cholesterolu niż wołowina, baranina czy wieprzowina.
7. Chleb z cukierkową posypką
Idealnie nadaje się na przyjęcia urodzinowe, bądź różnego rodzaju imprezy.
8. Ostrygi
Mimo, że nie jest to typowo australijskie danie, to jednak poleca się szczególnie skosztować ostryg właśnie w tych rejonach. Ponoć są tam najlepsze. W restauracjach znajdziemy je w różnych odmianach. Szczególnie popularnością cieszą się podawane na surowo z dodatkiem oliwy.
9. Kalmary w cieście
Jedna z ulubionych przystawek mieszkańców Australii, czyli krążki nadziewane kalmarami z dodatkiem soli i pieprzu. Ciasto natomiast jest delikatne i kruche. To smakołyk, którego po prostu trzeba spróbować.
Zobacz również: Oto niepowtarzalne Pokemon Burgery serwowane w Australii
(źródło: englishlive.ef.com, yahoo.com)