Potrawy, które warto zjeść w Tokio | Blaber
Jedzenie

Potrawy, które warto zjeść w Tokio

Tokio to miasto fascynujące pod wieloma względami. Zupełnie inna kultura, zwyczaje, a także odmienna kuchnia. Dowiedzcie się, czego warto spróbować w stolicy Japonii.

Japonia, z racji swojego wyspiarskiego położenia, musiała wypracować wiele oryginalnych rozwiązań, niespotykanych w innych państwach. Również japońska kuchnia różni się znacznie nie tylko od kuchni europejskich, ale też od kuchni innych krajów azjatyckich. Opiera się na ryżu, rybach i owocach morza. Charakterystyczny „morski” smak pojawia się w wielu potrawach, a to za sprawą często używanego wywaru z wiórków z ryby bonitodashi.

Tokio1

Ryż

Na pewno każdy z Was próbował sushi, potrawy złożonej z ryżu, wodorostów i surowej ryby lub innych dodatków. Czy wiecie, że ta potrawa ma swoje korzenie właśnie w Tokio? Koniecznie wybierzcie się do knajpy, gdzie będziecie mogli obserwować, jak na Waszych oczach powstaje ten znany przysmak. Jeśli lubicie ryż, Tokio to miejsce dla Was. Wszędzie można tam kupić onigiri – ryżowe kulki z różnorodnym nadzieniem. Spróbujcie np. onigiri z japońską śliwką, o charakterystycznym słodko-słono-kwaśnym smaku.

coomons.wikimedia.org / fot. Janine

coomons.wikimedia.org / fot. Janine

Makaron

W Tokio bardzo popularne są dania na bazie makaronu. Trzy najpopularniejsze rodzaje makaronu to: soba (makaron gryczany), udon (grube kluski zrobione z mąki pszennej) i somen (cienki pszenny makaron). Makarony te podawane są z różnorodnymi dodatkami, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Inną potrawą, w której dużą rolę odgrywa makaron, jest ramen – rodzaj rosołu z chińskimi kluskami, dashi i innymi dodatkami. Jeśli skusicie się na makaron, możecie bez obaw siorbać podczas jego spożywania. Jest to nie tylko dozwolone, ale wręcz mile widziane!

commons.wikimedia.org / fot. Yamaguchi Yoshiaki

commons.wikimedia.org / fot. Yamaguchi Yoshiaki

Mięso

Japonia słynie z doskonałej wołowiny. Najdroższą i najbardziej cenioną jej odmianą jest wołowina Kobe, wyróżniająca się charakterystycznym marmurkowym wzorem. W niektórych miejscach możecie nawet dostać mięsne sushi! Inną mięsną potrawą, której powinniście spróbować, jest yakitori – szaszłyki z kurczaka. W wielu dzielnicach znajdziecie całe uliczki z knajpkami, w których serwuje się yakitori – koniecznie zawitajcie do jednej z nich!

commons.wikimedia.org / fot. Ocdp

commons.wikimedia.org / fot. Ocdp

Przekąski

Najpopularniejszą przekąską, którą dostaniecie w wielu miejscach, nawet w supermarketach, jest tempura, czyli panierowane ryby, owoce morza lub warzywa smażone krótko w głębokim tłuszczu. Innym interesującym daniem jest gyoza – rodzaj smażonych pierożków. Być może zaskoczy Was fakt, iż w Japonii bardzo popularne są kiszonki. Wprawdzie większość z nich smakuje bardzo podobnie, niezależnie od tego, jakie warzywo zostało poddane kiszeniu, niemniej jednak warto ich spróbować.

Tokio5

Jeśli odwiedzicie Tokio, nie bójcie się próbować różnych dań – warto! A co Wy myślicie o japońskiej kuchni? Macie ulubione potrawy?

Co Ty na to?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies. Kontynuacja przeglądania oznacza zgodę na ich stosowanie. Polityka cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close