Odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawą zdrowia i urody. Istnieją produkty spożywcze, które szczególnie dobrze wpływają na kobiecy organizm. Zobacz, co powinnaś mieć w kuchni, aby zapobiec zawczasu wielu chorobom oraz zadbać o dobrą formę.
Spis treści
1. Pomidory
Powinnyśmy je pokochać ze względu na ich liczne właściwości, jakie zawierają. Głównie odpowiada za to likopen, który jest ich naturalnym czerwonym barwnikiem, posiadający najsilniejsze przeciwutleniacze. Najważniejszą rzeczą jest fakt, że poprzez zawarte w nich związki chemiczne, zmniejszają ryzyko wystąpienia raka szyjki macicy. Oprócz tego, ich regularne spożywanie zapewnia naturalną ochronę przeciwsłoneczną, zapobiega procesom starzenia się skóry i wspomaga odchudzanie, dzięki zawartości błonnika.
2. Siemię lniane
Zaliczane jest do grona superfoods ze względu na liczne korzyści wynikające z jego spożywania. Zarówno zdrowotne, jak i urodowe. Otóż siemię lniane przede wszystkim działa osłonowo na błonę śluzową naszego układu pokarmowego oraz zapobiega stanom zapalnym. Jednakże produkt ten polecany jest szczególnie dla kobiet, ze względu na to, że pomaga utrzymać naturalną równowagę hormonalną. Na dodatek zwiększa płodność i łagodzi objawy menopauzy. Należy jednak uważać, aby nie spożywać go więcej, jak 3 łyżeczki.
3. Jarmuż
Zwany cudownym warzywem, to odmiana kapusty o długich, pomarszczonych liściach. Zawiera on spore ilości substancji chemicznych, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Co najważniejsze, jest bogatym źródłem przeciwutleniacza (sulforafanu), który ma silne działanie antynowotworowe. Szczególnie hamuje wystąpienie min. raka piersi, jajnika, okrężnicy oraz wątroby. Na dodatek, posiada sporo witaminy A, która zachowuje zdrowie oczu, skóry i włosów.
4. Łosoś
Jest to wyjątkowy gatunek ryby, posiadający liczne witaminy oraz nieocenione kwasy omega. Cynk w nim obecny oprócz tego, że działa zbawiennie na skórę, włosy i paznokcie, to chroni nas przed różnymi bakteriami. Natomiast witamina B6, zawarta w łososiu szczególnie zalecana jest kobietom, które mają nieregularny cykl miesiączki. Oprócz tego, witamina ta ma działanie przeciwbólowe.
5. Sok żurawinowy
Czyli bogactwo witamin A, C, oraz minerałów takich, jak żelazo, wapń, fosfor oraz potas. Są to niezbędne suplementy diety, dla kobiet będących w ciąży bądź mam karmiących piersią. Udowodniono, że kwas foliowy, który również obecny jest w soku żurawinowym – zmniejsza ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu. Generalnie jest to napój, chroniący matki, przed niedoborem ważnych składników odżywczych, które są niezwykle ważne w tym czasie.
6. Jogurt grecki
Przede wszystkim cechuje go duża zawartość białka, a dieta bogata w probiotyki jest w szczególności ważna dla kobiet. Dzieje się tak, ponieważ bakterie probiotyczne zapobiegają w zakażeniom dróg moczowych. Warto dodać, że spożywanie jogurtu greckiego, wspomaga pracę metabolizmu, przez co łatwiej o utrzymanie wagi.
7. Orzechy włoskie
To cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega-3, które podczas ciąży są niezwykle ważne. Witamina B6 jest kolejnym składnikiem, w który przyszła mama powinna się zaopatrzyć, ponieważ bierze ona udział w tworzeniu czerwonych krwinek i przeciwciał. Zaletą orzechów włoskich jest również usprawnianie układu nerwowego, jak i zapobieganie skurczom mięśni.
Zobacz również: Unikaj tych 9 produktów spożywczych, by cieszyć się bezproblemową cerą
(źródło: cookinglight.com, womenshealth.com)