3 bezglutenowe desery, które zwalą Cię z nóg | Blaber
Przepisy

3 bezglutenowe desery, które zwalą Cię z nóg

desery bezglutenowe przepisy

Niezależnie od tego czy chorujesz na celiakię, czy po prostu ograniczasz ilość glutenu w diecie, te desery na pewno przypadną Ci do gustu.

1. Gryczane muffiny z bezami

To nietypowe połączenie zaowocowało niebanalnym smakiem. Pyszne i pożywne muffiny na pewno zasmakują całej rodzinie.

Składniki na muffiny: 200 g mąki gryczanej, 150 g drobnego cukru trzcinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego, 2 łyżeczki kakao, 100 ml oleju rzepakowego, 250 ml jogurtu lub mleka; bezy: 4 białka, szklanka cukru pudru, opcjonalnie sok z cytryny

Przygotowanie muffinów: wymieszaj w osobnych miskach składniki suche (mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia) i mokre (olej, jogurt). Potem połącz wszystko razem. Włóż do formy na muffinki i piecz 20 minut w 180 stopniach.

Bezy: Ubij białka na sztywną pianę, zmniejsz obroty miksera i powoli, łyżka po łyżce, wsypuj cukier. Możesz dodać sok z cytryny. Następnie przełóż masę do rękawa lub szprycy i wyciskaj niewielkie bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Susz w piekarniku 70-100 minut w 100 stopniach – muszą być nadal lekko miękkie i wilgotne, dopiero po ostudzeniu stwardnieją i staną się suche. Montuj je na muffinach przy pomocy kropli czekolady.

desery bezglutenowe przepisy

bezokruszka.pl

2. Czekoladki z oleju kokosowego i syropu z agawy

Uwaga – naprawdę uzależniają!

Składniki: 1/2 szklanki ekologicznego oleju kokosowego rafinowanego (rozpuszczonego w garnku), 2-3 łyżki syropu z agawy lub pasty daktylowej, 1 łyżeczka chia lub siemienia lnianego (zmielonego), 3 łyżki karobu, szczypta soli

Przygotowanie: Zmiksuj wszystko w blenderze i wlej do foremek silikonowych, potem włóż do zamrażalnika. Czekoladki będą gotowe po 1-2 godzinach. Przechowuj w lodówce.

desery bezglutenowe przepisy

zdrowienatalerzu.pl

3. Ciasto czekoladowe z cukinią bez cukru

Czy da się zrobić słodkie ciasto bez dodatku cukru i do tego na bazie cukinii? Ten przepis udowadnia, że tak!

Składniki: 4 jajka, 1 szklanka drobno startej cukinii, 100 g kaszy jaglanej, 100 g suszonych śliwek, 5 łyżek kakao, 100 g oliwy, kilka kropli aromatu waniliowego, 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Przygotowanie: Zmiksuj kaszę jaglaną ręcznym blenderem, aż uzyskasz strukturę podobną do mąki. Następnie zmiksuj jajka, dodaj do nich śliwki i ponownie użyj blendera, żeby utworzyła się jednolita masa. Wymieszaj ją z resztą składników i kaszą. Przelej do formy i piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.

Zobacz również: Przepis na zniewalające owocowe sushi

desery bezglutenowe przepisy

przepisybezglutenowe.pl

(źródło: przepisybezglutenowe.pl, zdrowienatalerzu.pl, bezokruszka.pl)

Co Ty na to?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies. Kontynuacja przeglądania oznacza zgodę na ich stosowanie. Polityka cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close