Jak zrobić domowe żelki dla dzieci? | Blaber
Przepisy

Jak zrobić domowe żelki dla dzieci?

28 marca to Dzień Żelków. Chcieliśmy napisać wesoły artykuł o tym, jak powstają te słodycze, jednak… zrezygnowaliśmy z tego, po zapoznaniu się z pierwszym materiałem źródłowym na ten temat. Może i sklepowe żelki są bardzo kolorowe i smaczne, ale na pewno nie są zdrowe. Co powiecie na przepis na domowe żelki dla dzieci?

Jesteśmy pewni, że gdyby Wasze dzieciaki zobaczyły filmik pokazujący produkcję żelków, z miejsca przestałyby prosić o nie podczas co drugiej wycieczki do sklepu. To samo tyczy się zresztą dorosłych. Wiedza o tym, że jednym z głównych składników żelków jest żelatyna wieprzowa to jedno, a świadomość tego jak wygląda proces, podczas którego się ją pozyskuje to drugie… Dodajmy do tego ilość chemicznych dodatków – cukrów, barwników, substancji zagęszczających i innych regulatorów kwasowości – które wchodzą w skład tych kolorowych słodyczy. Nie brzmi to kolorowo, prawda?

przepis na domowe żelki

polki.pl

Wszystko to, nie oznacza jednak, że musimy zrezygnować z tych słodyczy! Wystarczy, że przygotujemy je sami – w domu. Istnieje wiele przepisów na domowe żelki. Możesz zrobić je dzieciom w ramach niespodzianki albo zaprosić je do ich wspólnego przygotowania. Jak robi się takie żelki? Przepis jest prosty!

Przygotujcie 4 składniki.

  • agar (wegański zamiennik żelatyny wieprzowej – tzw. żelatyna roślinna, która powstaje z krasnorostów rosnących u wybrzeży Japonii) – ilość wg wskazówek na opakowaniu,
  • mus owocowy – dowolna ilość,
  • dosładzacz (ewentualnie, może nim być np. syrop orkiszowy) – w zależności od potrzeby,
  • wodę – mniej więcej ⅓ szklanki.

Zagotuj wodę, dodaj do niej agar i mieszając, gotuj około 7 minut (jeśli uważasz, że agar ma trudności z rozpuszczeniem się, dolej trochę wody). Po tym czasie dodaj do mikstury część musu – całość gotuj około 3 minut. Potem dodaj pozostałą część musu i ewentualnie dosładzacz, i gotuj całość minutę lub dwie. Tak przygotowaną substancję rozlej do foremek – mogą to być np. foremki na lód. Dobrze, aby były silikonowe. Tak przygotowane “już prawie żelki” umieść w lodówce i czekaj, aż porządnie zastygną. Łatwizna, prawda?

przepis na domowe żelki

doradcasmaku.pl

Ps. Nie musisz używać agaru. Jeśli nie masz nic przeciwko zwykłej żelatynie, zrób żelki z jej wykorzystaniem. Przyjęło się, że 1 łyżeczka zwykłej żelatyny, to mniej więcej od ½ do 2 łyżeczek agaru. Warto upewnić się, czytając opis na opakowaniu. Musisz wiedzieć, że jeden agar nie równa się drugiemu!

Mamy nadzieję, że podejmiecie wyzwanie i przygotujecie swoje własne, dużo zdrowsze od sklepowych, żelki. Pamiętajcie, że możecie dobierać różne owoce, a tym samym robić żelki w rozmaitych kolorach! Podzielcie się efektami swoich działań w komentarzu!

Co Ty na to?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies. Kontynuacja przeglądania oznacza zgodę na ich stosowanie. Polityka cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close