Pomysły na proste i zdrowe kolacje | Blaber
Jedzenie

Pomysły na proste i zdrowe kolacje

Często mówi się, że kolacja jest zbędnym posiłkiem – niektórzy wychodzą z założenia, że „powinno się ją oddać wrogowi”. Tymczasem ten posiłek jest często jedynym, który możemy zjeść w spokoju. Nie odmawiajmy go sobie! Ale przygotowujemy go z głową. Spójrzcie, jakie propozycje kolacji dla Was przygotowaliśmy.

Kolacje muszą mieć jeden ważny aspekt – muszą być szybkie. Nikomu nie chce się wieczorem robić wymyślnych dań, gdy już jesteśmy zmęczeni po całym dniu pracy. Dobrze też, gdyby były zdrowe i takie właśnie przepisy dla Was przygotowaliśmy.

Kanapki z pastą i warzywami

To dość standardowy posiłek, przygotowanie kanapek zajmuje chwilę czasu a dostarczą nam sporo witamin z dodatków, które wybierzemy. Zamiast chleba, czy bułki możemy wybrać pieczywo chrupkie lub wafle ryżowe. Pamiętajmy, że zbyt duża kaloryczność posiłku sprawi, że nie będziemy dobrze spać, obudzimy się niewyspani, a nasz organizm nie będzie miał szans na uporanie się tego dnia z nadwyżką energii dostarczonej z pożywieniem. Niskokaloryczna, zdrowa kolacja też może być sycąca!

food-vegetables-meal-breakfast

pexels.com

Risotto z warzywami

Risotto to pomysł na ciepłą kolację. Ciepłe kolacje szczególnie polecane są w okresie jesienno-zimowym, ale także osobom odchudzającym się! Co potrzeba na risotto?

1 brokuł, 1 spora marchewka, 1 cebula, 200 g ryżu, 300 g kiełków strączków na patelnię, 5 ząbków czosnku, zioła i przyprawy: natka pietruszki, lubczyk, kurkuma, sól himalajska lub morska, imbir suszony, majeranek, oliwa z oliwek.

Gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu. Cebulę szklimy na oliwie z oliwek. Kiedy już się zeszkli to dodajemy marchewkę (albo „pokrojoną” obieraczką albo startą na tarce – duże oczka). Wrzucamy przyprawy i dusimy. Po ok. 10 minutach dorzucamy drobne kawałki brokuła, drobno posiekany czosnek. Dusimy wszystko razem. Kiedy brokuły lekko się podgotują, dorzucamy ryż i wszystko dokładnie mieszamy.

2366d3de04b4774528fc5fd86baed878

PhanterMedia

Szpinak w cieście francuskim

Bardzo aromatyczne, sycące i zdrowe. Kolacja marzenie! Co potrzeba?

1 opakowanie ciasta francuskiego, 450 g świeżego szpinaku, 1 por, jego biała część, 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 łyżki posiekanego koperku, 200 g pokruszonego sera feta, 1 łyżka tartej bułki, 3 jajka lekko ubite, 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu.

Trochę więcej niż połowę ciasta należy rozwałkować na prostokąt wystarczający na wyłożenie dna i boków blachy. Ciasto przenieść do formy, dociskając równomiernie na spodzie i po bokach. Szpinak myjemy. Mieszamy w dużej misce razem z porem, gałką muszkatołową, koperkiem, serem feta, bułką tartą i pieprzem. Dodajemy jajka i oliwę, delikatnie wszystkie składniki farszu mieszamy. Następnie przekładamy na wyłożoną ciastem blachę. Resztę ciasta musimy rozwałkować na placek wielkości wystarczającej na przykrycie farszu. Przenosimy na blachę i brzegi ciasta zlepiamy. Wierzch smarujemy niedużą ilością oliwy. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni pieca i pieczemy ok godzinę.

tarta_ze_szpinakiem_i_łososiem_wędzonym_przepis_na_tarte_wytrwaną_blog_lifestylowy_parentingowy_tekstualna_pl-11

tekstualna.pl / fot. Monika

Kanapka z kurczakiem a la cordon bleu

Uważajcie! Podobno, gdy zje się ser żółty na kolację, można mieć ciekawe sny!

2 kromki chleba pełnoziarnistego, 2 łyżki miękkiego masła, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 2 plasterki sera szwajcarskiego, 1 gruby plaster ugotowanej piersi z kurczaka, 1 plasterek szynki.

Od zewnętrznej strony smarujemy kromki masłem a od wewnętrznej śmietaną. Na jednej kromce układamy plaster sera, kurczaka, szynkę, ser i przykrywamy drugą kromką chleba. Na patelni na średnim ogniu podgrzewamy kanapkę, aż mięso będzie ciepłe a ser się rozpuści.

670435008fb0eae0e6e0abbd18ec0f0d

onet.pl

Pieczarki faszerowane soczewicą

Jest to danie lekkie, zdrowe, a przy tym całkiem nieźle się prezentuje! Co potrzebujemy?

200 g suchej, zielonej soczewicy, bulion warzywny, 1 mała cebula, 1 mała główka cykorii, 4-5 ząbków czosnku, 1 pęczek natki pietruszki, ok. 13 dużych pieczarek „grillowych”, 1 mały jogurt naturalny, zioła i przyprawy: zmielona kozieradka, lubczyk, sól, olej ryżowy lub inny.

Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i zalewamy bulionem warzywnym. Obieramy i kroimy w kostkę cebulę, dorzucamy ją do soczewicy Gotujemy ok. 20-25 minut. Soczewica musi się zrobić miękka i wchłonąć całą wodę. Pieczarki obieramy, odcinamy ich nóżki, kapelusze porządnie myjemy. Cykorię, czosnek i natkę pietruszki drobno kroimy, wszystkie składniki mieszamy w misce i dodajemy zioła i przyprawy a także ugotowaną soczewicę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na wysmarowanej olejem blaszce układamy pieczarki i wypełniamy farszem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.

dsc_0042

cookpad.com

A Wy macie jakieś ulubione przepisy na kolacje? Podzielcie się!

Co Ty na to?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies. Kontynuacja przeglądania oznacza zgodę na ich stosowanie. Polityka cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close