Czy ktokolwiek w ogóle potrzebuje przepisu na chleb czosnkowy? Czosnek, masło, chleb… trudno sobie wyobrazić niesmaczny rezultat. Ale jednak warto znać ten przepis, aby zrobić chleb czosnkowy, który będzie perfekcyjny!
Zobacz również: Przepis na fit chlebek bananowy
Spis treści
Przepis na chleb czosnkowy
Trudność: bardzo łatwe
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 długa bagietka
- 120 g masła bez soli, pokrojonego na małe kawałki
- 4 ząbki czosnku, średniej wielkości, zmielone na drobno
- 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka drobno posiekanej pietruszki
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- szczypta czerwonej papryki do smaku
Przygotowanie:
- Podgrzej piekarnik do 180 stopni
- Rozłóż papier do pieczenia, przekrój bagietkę wzdłuż
- W garnku na małym ogniu rozpuść masło, dodaj czosnek, sól oraz paprykę, dokładnie wymieszaj, ściągnij z ognia i dodaj oregano, ponownie wymieszaj
- Równomiernie posmaruj masłem przekrojoną bagietkę
- Posyp bagietkę parmezanem
- Włóż do piekarnika na 2-3 minuty, żeby chleb delikatnie się zarumienił, a ser rozpuścił
- Wyciągnij z piekarnika, posyp pietruszką oraz szczypiorkiem
Smacznego!
Zobacz również: Przepis na wegańską krówkę bez pieczenia
(źródło: smittenkitchen.com, pinterest.com)