Kiedy przychodzi lato i mamy ochotę na coś słodkiego, sięgniemy raczej po lody niż kilkuwarstwowe ciasto z czekoladą. Oto przepisy na owocowe desery, które są bardzo proste i nie wymagają wielu składników.
Spis treści
1. Truskawkowo-bananowy deser jogurtowy
Składniki:
- 3 szklanki mrożonych truskawek
- 3 mrożone banany
- 2/3 filiżanki jogurtu greckiego
- drobno posiekane świeże truskawki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Zblenduj mrożone truskawki, banany i jogurt grecki na gładką masę. Następnie przełóż do naczynia i posyp drobno posiekanymi truskawkami. Włóż do zamrażarki na dwie godziny. Lody jogurtowe gotowe! Smacznego.
Zobacz również: Przepis na wegańską krówkę bez pieczenia
2. Owocowe smoothie w misce
Składniki:
- 2 szklanki mieszanych owoców jagodowych (truskawki, maliny, jeżyny)
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/4 szklanki mleka migdałowego lub sojowego
- 1/4 szklanki masła orzechowego
Na wierzch dodatkowo możesz dodać:
- pokrojone truskawki
- pokrojone banany
- migdały
- ziarna słonecznika
- wiórki kokosowe
- nasiona Chia
Sposób przygotowania:
Wrzuć do blendera mieszankę owoców jagodowych, jogurt grecki, mleko, masło orzechowe i zblenduj na gładką masę. Całość przelej do miski i posyp pokrojonymi owocami, migdałami, nasionami Chia czy wiórkami kokosowymi – wszystko zależy od tego, na co masz akurat ochotę. Taki deser spokojnie możesz zjeść jako śniadanie lub wstawić do lodówki i przekąsić podczas upalnego dnia.
3. Truskawkowo-lemoniadowy deser
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
- 2/3 filiżanki cukru pudru
- 1/2 łyżki soli
- 2 zimne kostki masła, drobno pokrojone
- 4 jajka
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 i 1/3 szklanki truskawek
- 2 łyżki stołowe startej skórki z cytryny
- 2/3 filiżanki soku z cytryny
- 1/3 szklanki mleka
- olej w aerozolu
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie na wierzch)
Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsyp mąkę, skrobię kukurydzianą, cukier puder, sól i pokrojone masło. Za pomocą widelca rozgnieć masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Naczynie żaroodporne wyściel papierem do pieczenia i spryskaj olejem w aerozolu. Przełóż tam powstałą mieszaninę, dobrze rozprowadź po całym naczyniu, ugnieć. Włóż do lodówki na 30 minut, po czym piecz w piekarniku przez 25 minut do momentu, aż pojawi się złotawy kolor. W tym czasie do miski rozbij 3 jajka, dodaj cukier i mąkę. W blenderze zblenduj truskawki, skórkę z cytryny, sok z cytryny i mleko. Przelej to do miski z jajkami i dobrze wymieszaj. Całość przełóż na blaszkę z ciastem i piecz przez 45 minut w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie pokrój deser na małe tabliczki i posyp cukrem pudrem. Gotowe!
Zobacz również: Przepis na mrożoną przekąskę bananową z 5 składników
Poznałeś już przepisy na owocowe desery. Który z nich najbardziej przypadł Ci do gustu? Podziel się z nami w komentarzach!
(źródło: youtube.com, allrecipes.com)