Jeśli jesteś na diecie albo po prostu chcesz się zdrowo odżywiać, to na pewno starannie dobierasz sobie posiłki i przekąski. Jednak na pewno, jak każdy z nas, masz czasem ochotę na jakieś danie w typie fast food. Nie jest to nic złego! Wystarczy, że przyrządzisz sobie jego zdrowszą wersję.
Spis treści
1. Frytki z warzyw
Kto powiedział, że frytki mogą być tylko z ziemniaków? Równie dobre wychodzą z pietruszki, selera czy marchewek. Obierz je, pokrój w słupki, włóż do miski i polej olejem rzepakowym. Następnie przypraw tak jak lubisz – papryką słodką i ostrą, tymiankiem, pieprzem, kurkumą, kolendrą, pieprzem, wedle uznania. Połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj przez 20-30 minut w 180 stopniach, sprawdzając co jakiś czas stopień ich wypieczenia. Podawaj z dipem na bazie jogurtu naturalnego i np. czosnku czy chrzanu.
2. Pełnoziarnista pizza
Wszyscy kochamy pizzę. I nic dziwnego – jest tak pyszna, jak i tucząca… Na szczęście można przygotować jej dietetyczną wersję. Weź pół opakowania drożdży, 3/4 szklanki letniej wody, pół łyżeczki cukru, 1/2 szklanki mąki razowej, szklankę mąki pszennej, pół łyżeczki soli, łyżeczkę oleju lub oliwy.
Rozpuść drożdże w 1/3 szklanki wody z cukrem i odstaw na 5 minut. W misce wymieszaj mąkę z solą, dolej olej i resztę wody i powoli dodawaj rozrobione drożdże. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne, po czym odstaw na 20 minut, żeby wyrosło. Rozwałkuj cienko placek i posmaruj go sosem pomidorowym z przecieru, kwaśnej śmietany i czosnku, posyp warzywami i połową kulki sera mozzarella. Piecz ok. 13 minut w 220 stopniach. Gotowe! I pyszne.
3. Dietetyczny burger z kurczaka lub wołowiny
Hamburgery są na ogół pełne tłuszczu i soli. Jeśli jednak wybierzesz bułkę pełnoziarnistą, włożysz do środka mięso kurczaka albo wołowe grillowane w piekarniku, ser mozzarella, dużo warzyw i sos na bazie jogurtu naturalnego (np. tzatziki), to otrzymasz zdrowe danie, które jest równie smaczne, co jego fast foodowy odpowiednik.
4. Chipsy z jarmużu
Pyszne, chrupiące chipsy, będące świetną alternatywą dla tłustych produktów sklepowych. Podziel grube łodygi jarmużu na mniejsze kawałki, włóż do miski i polej oliwą z oliwek wymieszaną z przyprawami (np. chili, solą, szczyptą cukru). Ułóż je na blasze wyłożonej papierem, możesz też posypać pestkami dyni czy słonecznika. Piecz 5-7 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Jarmuż bardzo łatwo się przypala, dlatego cały czas go obserwuj. Powinien być zielony i chrupiący.
Zobacz również: 10 najgorszych skutków spożywania fast foodów
Jak widać, zdrowe jedzenie nie musi oznaczać rezygnowania z przyjemności. Wystarczy podejść do tego z głową i zachować umiar. A jakie są Wasze ulubione przepisy?
(źródło: poradnikzdrowie.pl, youtube.com)