Bez jaj! Czym zastąpić jajko? | Blaber
Jedzenie

Bez jaj! Czym zastąpić jajko?

Jajka są często jednym z głównych składników wielu przepisów – szczególnie wypieków. Wydaje się więc, że trudno jest je zastąpić i że przygotowanie dania bez ich użycia nie może się udać. Nic bardziej mylnego! 

Odstawiając nabiał często zachodzimy w głowę, co zrobić, gdy w przepisie pojawi się jajko. Wbrew pozorom bardzo łatwo je zastąpić i nie potrzeba do tego profesjonalnych (i często drogich) zamienników. Zamiast tego możemy użyć tańszych i łatwiej dostępnych naturalnych produktów – oto lista kilku z nich!

Siemię lniane

Papka z siemienia lnianego sprawdzi się tam, gdzie jajka mają być użyte jako substancja wiążąca – np. w ciastach kruchych, kotletach. Jak ją przygotować? 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalewamy gorącą wodą (ok 1/5 szklanki) i zostawiamy do napęcznienia (ok 3-5 minut). Powstanie nam kleista masa. 1 czubata łyżka = 1 jajko.

fit.pl

fit.pl

 

Owoce

Innym dobrym sposobem są owoce – banany lub mus z jabłek. Wykorzystujemy to w tych przepisach, gdzie jajko ma za zadanie skleić (banan) lub rozluźnić ciasto (mus jabłkowy).

latwe-przepisy.pl

latwe-przepisy.pl

Płatki owsiane

Nie masz pod ręką siemienia lnianego ani owoców? Nic prostszego, sięgnij po… płatki owsiane! I zrób co następuje…

gazeta.pl

gazeta.pl

1 łyżkę płatków zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, zostawiamy chwilę do napęcznienia. Jest to zamiennik 1 jajka. Można wykorzystać podobnie jak kisiel z siemienia. Trzeba jednak pamiętać, że płatki owsiane mogą zawierać gluten, więc jeśli ktoś stosuje dietę bez glutenu to polecamy opcję z siemieniem.

Opcja z płatkami jest bardzo przydatna przy wyrabianiu ciasta na naleśniki. Dzięki temu są kruche i puszyste!

Mąka

Innym sposobem może być też mieszanina różnych rodzajów mąk np. kukurydzianej, sojowej, czy z cieciorki – łyżkę mąki zalewamy dwiema łyżkami wody. Taka mieszanina to zamiennik 1 jajka. Może być używana przy panierowaniu np. kotletów czy ryb. Trzeba uważać, żeby nie była za gęsta – powinna mieć konsystencję odrobinę gęstszą, niż roztrzepane jajko.

stalowa-wola.all.biz

stalowa-wola.all.biz

A Wy znacie inne sposoby na zastępowanie jajek w przepisach? Podzielcie się!

Co Ty na to?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies. Kontynuacja przeglądania oznacza zgodę na ich stosowanie. Polityka cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close