Naukowcy wyłonili produkty, które pozwalają żyć 100 lat | Blaber
Zdrowie i Uroda

Naukowcy wyłonili produkty, które pozwalają żyć 100 lat

Długowieczność to coś, co zaprząta umysły nie tylko zwykłych ludzi, ale również naukowców. Co zrobić, by żyć dłużej i, co najważniejsze, w dobrym zdrowiu? Chociaż nie można wskazać tylko jednego czynnika zapewniającego długie życie, odpowiednia dieta niewątpliwie ma na to ogromny wpływ.

Czy istnieje związek pomiędzy długowiecznością a sposobem odżywiania? Dobrym pomysłem wydaje się… ograniczenie ilości spożywanego pokarmu. Słynący z długowieczności mieszkańcy japońskiej wyspy Okinawa wyznają zasadę, że od stołu trzeba odchodzić czując się sytym w 80%. Jednak jeśli nie wyobrażacie sobie takich wyrzeczeń, spodobają Wam się stanowisko dwóch ekspertów w dziedzinie żywienia, Aidana Gogginsa i Glena Mattena: wystarczy do swojej diety włączyć produkty zawierające określone toksyny, by zwiększyć swoje szanse na długie życie. A przy okazji stracić nieco na wadze.

Toksyny? Ale jak to?

Spokojnie chodzi o łagodne toksyny znajdujące się w naturalnych składnikach. Roślinom potrzebne są do odstraszania pasożytów, ale zdaniem ekspertów, służą także ludziom. Pobudzają one bowiem działanie białek zwanych sirtuinami, które pomagają spalać kalorie i chronią przed chorobami. Podobny efekt może wywołać sytuacja braku pożywienia. Możecie więc wybrać pomiędzy ograniczeniem jedzenia albo wprowadzeniem do diety produktów zawierających łagodne toksyny.

Czyli co trzeba jeść?

Goggis i Matten opracowali listę 20 produktów zawierających łagodne toksyny. Produkty sirtuinowe, bo takie noszą one miano, to: czerwona cebula, gryka, papryczka bird’s eye, kapary, świeża natka pietruszki, kawa, soja, rukola, daktyle Medjool, czerwona cykoria, kurkuma, zielona herbata, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, truskawki, jarmuż, świeże liście lubczyku, czerwone wino, seler oraz kakao. Nie musicie jeść wszystkich z nich. Wybierzcie swoje ulubione i upewnijcie się, że zagoszczą w Waszej diecie na stałe.

A czego lepiej unikać?

Nadmiar kalorii stanowi jeden z czynników sprzyjających przewlekłym stanom zapalnym, które stanowią reakcję obronną organizmu. Zdrowo jest więc unikać produktów, które dostarczają organizmowi zbyt dużą ilość energii. Przede wszystkim należy unikać pokarmów bogatych w węglowodany, szczególnie te łatwo przyswajalne. Są one szybko trawione i dostarczają organizmowi dużo insuliny, która z kolei sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Jak to bywa z każdą dietetyczną nowinką, czas pokaże, czy rzeczywiście jest to skuteczna metoda na utratę zbędnych kilogramów. A co Wy myślicie na ten temat? Sądzicie, że wprowadzenie pewnych produktów do jadłospisu rzeczywiście może zdziałać cuda?

Co Ty na to?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies. Kontynuacja przeglądania oznacza zgodę na ich stosowanie. Polityka cookies

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close