Na co zwracacie uwagę przy wyborze owoców i warzyw? Najpewniej w pierwszej kolejności sprawdzacie, czy nie są poobijane albo uszkodzone i czy nie są za miękkie – czyli przejrzałe. Na co jeszcze powinniście zwrócić uwagę? Na małe naklejki, które się na nich znajdują. Dlaczego? Dla swojego zdrowia.
Wbrew pozorom, te małe naklejki nie zawierają jedynie logotypu swojego producenta i nazwy kraju, z którego pochodzą. Niektóre z nich posiadają również kod kreskowy lub kod PLU – i właśnie na te dwa elementy powinniśmy zwracać największą uwagę, bo jak pewnie się domyślacie, nie znajdują się tam przypadkowo. Liczby, które zawierają te kody, niosą ze sobą bardzo istotne i konkretne informacje dla konsumentów – mówią o tym, w jakich warunkach dany produkt dojrzewał i czym był traktowany, zanim trafił do sklepu.
Istnieje kilka rodzajów takich kodów – każdy z nich zaczyna się od innej cyferki i mówi coś innego. Poniżej znajdziecie krótką legendę ich znaczenia. Warto ją przyswoić!
Spis treści
4 CYFRY – NA POCZĄTKU 3 ALBO 4
Taki kod mówi nam o tym, że dany owoc albo warzywo wyprodukowano przy pomocy “nowoczesnych technik rolniczych”. Oznacza to niestety, że był on traktowany dużą ilością środków chemicznych, takich jak pestycydy czy sztuczne nawozy. Jak łatwo się domyśleć, takich produktów najlepiej unikać.
5 CYFR – NA POCZĄTKU 8
To oznaczenie mówi nam, że produkt został zmodyfikowany genetycznie podczas wzrostu (GMO). Podano mu środki, które uwarunkowały jego wygląd, zapach, kolor i smak. “Zaprogramowano” go. Warto wiedzieć, że najczęściej modyfikowanymi owocami są banany, melony i papaje. Jeśli chodzi o warzywa, warto baczniej przyglądać się ziemniakom, cukinii czy kukurydzy.
5 CYFR – NA POCZĄTKU 9
Bardzo dobre produkty! Bo hodowane przy użyciu starych metod. To tak zwane “produkty organiczne” – jeśli udało Ci się takie znaleźć, kupuj bez wahania!
OWOCE BEZ KODU PLU
Ktoś może pomyśleć, że dobrym sposobem na uniknięcie ewentualnej chemii w owocach i warzywach, jest kupowanie produktów bez żadnych oznaczeń. To błąd! Pamiętajcie, że wszystkie owoce i warzywa muszą posiadać atest – dotyczy to zwłaszcza tych, które sprowadzane są z egzotycznych krajów. Lepiej wiedzieć co jemy, zwłaszcza jeśli ta wiedza może nam odebrać apetyt.
Bez względu na to jak oznakowany produkt kupicie, pamiętajcie o tym, aby umyć go przed spożyciem. Jeśli macie pewność, że Wasz owoc wyhodowano przy użyciu sztucznych środków, obierzcie je ze skórki! Do mycia można też używać specjalnego płynu, który doskonale rozprawia się z pestycydami obecnymi na naszych warzywach i owocach. Płyny takie są dostępne w dobrych sklepach z żywnością ekologiczną.
A Ty, zwracasz uwagę na oznakowanie produktów, które kupujesz? Podziel się tym z nami w komentarzu!