Ten tekst może popsuć Ci dzień. W jaki sposób? Za chwilę dowiesz się jakie błędy w łączeniu produktów popełniasz i jakie mogą być ich konsekwencje. Mimo to, koniecznie go przeczytaj! Pamiętaj, że dzięki zmianie nawyków żywieniowych, wpływasz pozytywnie na stan swojego zdrowia. A my chcemy, żebyś był zdrowy!
Oto lista kilku bardzo popularnych połączeń produktów. Jemy takie zestawy, nie podejrzewając nawet, jak negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Wiemy, że niektóre z tych zestawień mocno Cię zdziwią i wywołają reakcję w stylu “Przecież jem tak od zawsze!”. Miej jednak świadomość, że konsekwencje z ich spożywania nie pojawiają się z dnia na dzień. Często dopiero po wielu latach okazuje się, że coś jest nie tak. Nie dopuśćmy do tego!
Spis treści
PŁATKI Z MLEKIEM
Pierwsze połączenie i już szokuje, prawda? Przecież są osoby, które nie wyobrażają sobie poranka bez swoich ulubionych płatków i świeżego mleka!
To prawda. Warto ich jednak zapytać, czy nie czują się po takim śniadaniu znużeni… O co chodzi? Mleko i płatki to produkty, które bardzo szybko się wchłaniają i mają spory wpływ na poziom cukrów w naszym organizmie. Jedzmy je raz na jakiś czas, zwracając uwagę na to, aby nie robić tego w pośpiechu!
POMIDORY I WĘGLOWODANY POCHODZENIA SKROBIOWEGO
Niedobra wiadomość nie tylko dla wielbicieli pizzy z pomidorem, ale także dla tych, którzy lubią zestawiać to warzywo z makaronem albo ryżem. Takie połączenie sprzyja niestrawności, która nierzadko jest przyczyną dyskomfortu. Porcja klusek z pomidorami może wywołać w nas uczucie zmęczenia i znużenia.
MUFFINY I SOKI OWOCOWE
Muffiny to tylko przykład. Generalnie chodzi o łączenie soków ze słodkimi przekąskami. Nawet i bez nich spożywanie soków nie jest tak zdrowe, jak nam się to wpaja. Te sklepowe zawierają ogromne ilości cukru – pite codziennie przez rok, przyczyniają się do znacznego wzrostu wagi! Pamiętajcie, że dużo zdrowsze są soki, które robimy samodzielnie.
OWOCE + COKOLWIEK
Problem – nie problem z owocami polega na tym, w jaki sposób nasz organizm radzi sobie z ich trawieniem. Ważne jest, aby nie łączyć ich z innymi produktami i nie spożywać ich bezpośrednio po jedzeniu czegoś “normalnego”. Czym to grozi? Owoce pozostają wtedy w układzie pokarmowym i tam fermentują. Może to grozić chociażby uszkodzeniem ścian jelit.
MIĘSO I MAKARON
Okazuje się, że słabym pomysłem jest łączenie mięsa i makaronu. Białko zwierzęce i węglowodany wpływają na siebie, wytrącając swoje właściwości. Co nam to daje? Nic. Na pewno sporo nam zabiera, powodując nieprzyjemne uczucie dyskomfortu.
OWOCE I JOGURT
Przy tym punkcie sama delikatnie westchnęłam. Uwielbiam śniadania, składające się właśnie z tych produktów! Dlaczego nie powinnam ich łączyć? Wychodzi na to, że zestawianie ze sobą jogurtu i owoców może wzmagać przeziębienie, a nawet wywoływać ból zatok. Postaram się o tym pamiętać przy kolejnej infekcji.
BURGERY I FRYTKI
Produkty wchodzące w skład tego zestawienie, mają średni wpływ na nasze zdrowie nie tylko razem – osobno także. Zdajemy sobie sprawę, że czasem po prostu musimy zjeść coś w tym stylu. Mówi się trudno i… nie łączy się burgerów i frytek! Dlaczego? Burgery zawierają dużo tłuszczu i rozmaitych konserwantów. Frytki to z kolei ogromna porcja węglowodanów. Połączenie jednych z drugimi prowadzi do wytwarzania się specjalnych białek, które… przyspieszają proces starzenia! Mnie przekonali.
Mamy nadzieję, że odrobinę Was zainspirowaliśmy!