Następnym razem gdy spróbujesz arbuza lub banana pamiętaj, że nie byłyby tak dobre gdyby nie modyfikacje genetyczne. Diametralnie zmienił się nie tylko ich smak, ale też wygląd – sprawdź jak nauka zmieniła warzywa i owoce w przeciągu stuleci.
Spis treści
Kukurydza
Dzięki selektywnemu sadzeniu tylko nasion z największymi i najsmaczniejszymi plonami w ciągu 10 tysięcy lat udało się zmienić niepozorną, zieloną kukurydzę o znikomych walorach odżywczych w roślinę, która jest podstawą pożywienia w wielu krajach.
Współczesna kukurydza daje 1000-krotnie większe plony niż 9 tysięcy lat temu, i jest także znacznie łatwiejsza w uprawie i jedzeniu. Największe zmiany zaszły w XV wieku, kiedy europejscy osadnicy zaczęli uprawiać kukurydzę i z rozmysłem dobierać ziarna.
Bakłażan
To nie zawsze były duże, fioletowe warzywa, jakimi są dzisiaj. Dawniej bakłażany miały biały, jasnoniebieski lub zielony kolor i były znacznie mniejsze. W takiej formie przywędrowały do nas z Chin i od tego czasu przez wieki zaczęły stopniowo rosnąć.
Dzięki modyfikacjom genetycznym współczesne bakłażany pozbawione są wewnętrznej łodygi i zamiast tego mają charakterystyczny podłużny kształt i głęboki, fioletowy kolor. Obecnie jeden bakłażan ma objętość kilku do kilkunastu swoich odpowiedników sprzed wieków.
Banan
Zanim ludzie zaczęli być w stanie zbierać banany w postaci jaką znamy dzisiaj, uprawiali roślinę zwaną Musa acuminata, która rodziła gąbczaste owoce. Te uprawy mogły mieć miejsce nawet 6500 lat temu w Papui Nowej Gwinei. Dowodem na to jak nauka zmieniła owoce i warzywa jest skrzyżowanie tej rośliny z inną – Musa balbisiana, które w połączeniu dały coś, co już bardziej przypomina współczesnego banana.
Dzięki latom selektywnemu hodowaniu współczesne banany są jednymi z najbardziej popularnych owoców. Stanowią świetny posiłek po treningu i sprawdzają się jako dodatek do sałatek czy pysznych naleśników.
Zobacz również: Naukowcy dowiedli, że pizza jest najbardziej uzależniającym jedzeniem na świecie
Arbuz
Poniższa grafika to nic innego jak obraz z XVII wieku, na którym przedstawiono jak wtedy wyglądały arbuzy. Owoce w większości składały się z niejadalnego białego miąższu, a pestki były znacznie większe niż obecnie. Nic dziwnego, że owoc ten był niezwykle rzadki w Europie i stać na niego było tylko przedstawicieli najwyższych klas.
Nauka zmieniła warzywa i owoce, lecz arbuz przeszedł najszybszą metamorfozę. Dziś arbuz niemal w całości składa się ze słodkiego, czerwonego miąższu, który dzięki wysokiej zawartości wody i niskiej kaloryczności ceniony jest w wielu dietach odchudzających.
(źródło: techinsider.io, reddit.com)