Wielu wegan otwarcie mówi o swojej tęsknocie za mięsnymi smakami. Brakuje im godnego zastępstwa dla nieroślinnych składników. Oczywiście teraz na rynku nie brakuje naprawdę ciekawych zamienników, ale nadal niełatwo dobrze i syto najeść się w fast foodach. Przyjrzeliśmy się temu tematowi i znaleźliśmy małą ściągawkę!
Spis treści
Złote łuki
Golden Arches, czyli najpopularniejsze na świecie frytki, to wręcz znak rozpoznawalny McDonald’s. To z nich przecież składa się logo sieci. Aśka, autorka bloga Aśka Rzeźni, nazywa się cyfrowym nomadem i mądralą. I bardzo dobrze, bo jej książka o przejściu na weganizm była jedną z pierwszych w Polsce. W sieci promuje kuchnię roślinną i wszczyna wręcz detektywistyczne śledztwa! Jedno z nich dotyczyło właśnie frytek z największych fastfoodowych sieciówek. Wydawałoby się, że ta ziemniaczana przekąska nie może być przecież niewegańska. A jednak świat nie jest taki prosty i Aśka postanowiła to sprawdzić. Zachęcamy do zapoznania się z pełnym wpisem, bo nie samym ziemniakiem frytka stoi.
CZY FRYTKI W MCDONALD’S SĄ WEGAŃSKIE? A W INNYCH SIECIACH FAST FOOD?
Hot dog, ale nie z miejsca na O
Hot dogi stały się tak popularne i łatwo dostępne, że wręcz narodowe. Nie ma też problemu, aby złapać je w wersji wege. Nie zawsze jest to jednak smaczna opcja. Alicja, autorka bloga Wegan Nerd, pokazuje jak w kuchni roślinnej jeść ciekawie i zdrowo, wykorzystywać sezonowe, pyszne składniki i zawsze – na maksa wartościowe. Jej przepis na hot dogi to absolutny hit. Możemy przygotować w domu coś tak świeżego i smacznego, a jednocześnie wymagającego tak samo mało nakładu pracy, jak w wersji mięsnej. Bazą jej fast fooda jest sojowa parówka i ulubiona buła, a dodatkami czerwona cebula, szczaw, rzodzkiewki i ogórki. Wszystko zalane genialnym sosem czosnkowym na bazie białej fasoli. Po spróbowaniu takiego hot doga nie ma już powrotu. Zobaczcie sami tutaj.
Wege doda Ci skrzydeeeeł
Wegańskie burgery czy nawet pizza to żadna nowość. Jest ich mnóstwo w sklepach i w knajpach. I są przepyszne! Jednak to, czego brakuje weganom, to chrupiące i soczyste skrzydełka. Nie da się ich zrobić roślinnie? Właśnie, że się da. Udowodnił to Eryk, autor bloga ErVegan. Ten dietetyk pozytywnie zaraża miłością do weganizmu – wszystko to z zachowaniem zbilansowanej diety pełnej niespodzianek. Jego skrzydełka nie mają ani grama kurczaka. To hołd dla kalafiora! Po wielu próbach udało mu się stworzyć kalafiorowe bajtsy bez mącznej, sklejonej panierki. Jak? Łapiemy dorodny kalafior, mąkę z ciecierzycy, mleko roślinne i przyprawy. Pełny przepis znajdziecie tutaj na blogu Eryka, więc pozostaje tylko zaopatrzyć się w składniki i urządzić sobie wegańskie KFC we własnym domu.
Możemy śmiało powiedzieć, że dni, kiedy hejterzy kuchni roślinnej poniżali weganizm, dobiegły końca. Przyrządzenie klasyków fast foodu w domu jest banalnie proste, a wartość takiego posiłku i jego smak, mówią same za siebie. Obiecujemy.