Jajko to wzorcowe białko, źródło witamin, kopalnia minerałów, luteiny i lecytyny z niską zawartością złych tłuszczy. Doskonały smak, wiele przepisów i oczywiście niska cena. To jednak jajo! Sprawdź nasze pomysły na świetne jajka, nie tylko na śniadanie!
Zobacz również: Jak zrobić pyszne jajka bez gotowania ich?
Spis treści
1. Whisky sour
Niezły motyw na wykorzystanie jajek co? Przepis z 1870 roku, czyli Whisky Sour można wykorzystać do dziś: oddziel 4 białka jaj i wlej do blendera, dodaj 240 ml whisky, 4 łyżki syropu cukrowego, 5 łyżek soku z cytryny lub limonki. Miksuj do czasu spienienia, wlej do szklanek i dorzuć kostki lodu.
2. Frittata z awokado
Na patelni podsmaż plasterki ziemniaków, kiełbasę np. chorizo oraz liście szpinaku. Wlej jajka (2 szt na osobę), smaż przez 2-3 minuty, nie mieszając. Kiedy zacznie się ścinać przełóż całość na deskę i podziel na kawałki. Z wierzchu udekoruj kawałkami awokado.
3. Rosół z jajkiem
Zrób wir w garnku w gotującej wodzie i powoli wlej jajko wbite wcześniej do miseczki. Białko zetnie się po 3 minutach i gotowe. Dodaj do rosołu lub sałatki
4. Gotowane w pomidorowej koszulce
Kiedy robisz sos do spaghetti na bazie pomidorów (np. bolognese) dodaj podczas gotowania do garnka jajka – po jednym na jedzącego i przykryj. Na makaron nakładaj sos z jajkiem, gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Zobacz również: Zmienił zwykłe jajka w niesamowicie śmieszne zdjęcia!
5. Na twardo taniej
To potrafi chyba każdy. Poczekaj aż woda z jajkami w garnku zacznie wrzeć. Wyłącz, przykryj i idź się zrelaksuj. Po ok. 15 minutach jajka są gotowe. Zanurz je w zimnej wodzie, obierz, posól i jedz.
6. Jajeczna sałatka
Posiekaj kilka jajek na twardo i wsyp do miski. Dodaj majonez, posiekaj selera naciowego, czerwoną cebulę i dodaj łyżkę estragonu. Dodaj sól, pieprz i podaj na ciepłej bagietce z liściem sałaty. Zamiast estragonu możesz dodać łyżeczkę curry i szczyptę pieprzu kajeńskiego.
7. Krem
2 jajka wbij do pojemnika z miarką, a następnie dodaj taką samą ilość śmietany kremówki 36%. Dodaj 1/4 łyżeczki wanilii, 1/2 łyżki cukru i odrobinkę soli. Zblenduj wszystko na gładko i wylej na 2 żaroodporne naczynia. Przykryj folią i włóż do piekarnika na 15 minut. Jedź gorące.
8. Lane kluski
Przygotuj 4 szkl. bulionu drobiowego. Dodaj pół szklanki mrożonego groszku i gotuj przez 2 min. Wrzuć 4 szkl. liści szpinaku baby i gotuj do czasu aż zmięknie. Wymieszane w misce 2 jajka wlej powoli do garnka i mieszaj. Dorzuć grubo pociętą szalotkę, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego i odrobinkę chili w płatkach.
9. Zielona tortilla
Rozpuść na patelni 1 łyżkę masła, wlej lekko rozmieszaną masę z 4 jajek oraz 2 garści posiekanych liści szpinaku. Dopraw solą z pieprzem i mieszaj jak jajecznicę. Rozłóż do dwóch gorących tortilli, dodaj salsę pomidorową i plasterki awokado.
(źródło: jamieoliver.com, foodnetwork.com)