Zastanawiasz się, co gotować podczas upałów? Nie chcesz zamawiać jedzenia z dowozem i stawiasz na świeże, pyszne, domowe posiłki? Mamy kilka przepisów od naszych twórców, które powinny pomóc Ci w planowaniu jedzenia dla całej rodziny!
Spis treści
Gotowanie w trakcie upałów – o tym pamiętaj
Wiosna i lato to czas, w którym warto stawiać na lokalne sezonowe warzywa i owoce. Te pierwsze bez problemu wprowadzisz do swoich dań obiadowych, a z kolei drugie mogą być uzupełnieniem śniadań, kolacji czy deserów. Nie zapominaj o kilku ważnych kwestiach, aby pobyt w kuchni sprawiał Ci przyjemność, nawet kiedy na zewnątrz jest istny upał. Wietrz pomieszczenia rano i wieczorem, wtedy temperatura jest najniższa. Zadbaj o swoje nawodnienie, czyli postaw szklankę z wodą (a najlepiej butelkę!) na blacie w kuchni i nie zapominaj po nią sięgać. Wybieraj takie składniki i przepisy, które nie wymagają obróbki w piekarniku. Spróbuj ograniczyć korzystanie z urządzeń elektrycznych do minimum, bo one także wytwarzają ciepło.
Zobacz też: Superszybkie miniserniczki dla niecierpliwych na upały.
Jak i co gotować podczas upałów?
Przeglądając letnie przepisy na obiady i ciepłe kolacje natknęłam się na kilka pomysłów:
- Sałatki – mogą przecież świetnie zastąpić lekki obiad. Jeśli jesteś miłośnikiem mięsa, możesz je urozmaicić pieczonym kurczakiem czy indykiem.
- Chłodniki – warto je przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Na drugi dzień wystawiasz garnek i gotowe! Pyszny, szybki i zdrowy obiad gwarantowany.
- Dania jednogarnkowe – np. w formie kociołków. Przygotowujesz składniki, wrzucasz je do jednego naczynia i „robią się same”.
Przepisy od blogerów kulinarnych, czyli ciekawe propozycje
Ekspresowy chłodnik to pierwsza propozycja od Pawła, miłośnika dobrej kuchni, naszego twórcy i autora bloga kulinarnyja.pl. Wśród składników nie brakuje buraków (a raczej soku!), rzodkiewek i ogórka. Nie trzeba najpierw przygotowywać specjalnie warzyw, wystarczy wszystkie zetrzeć i przełożyć do miski. To świetna alternatywa dla tradycyjnego chłodnika z botwinki czy buraków.
Jeśli chcesz wykorzystać kurki do swojego letniego gotowania to udka z kurczaka w sosie powinny Ci przypaść do gustu. Ten przepis jest idealny dla osób, które chcą przygotowywać składniki i na bieżąco dorzucać je do jednego garnka. Sprawdź przepis od Sylwii, autorki bloga kulinarnemigawki.pl, która łączy pasję do gotowania z fotografią. Wykonuje też torty i ciasta na zamówienie. To danie pełne warzyw, polskich aromatów, jednocześnie proste do przygotowania w ciągu upałów.
Makaron na słodko? Nie znajdziesz lepszego przepisu na letni obiad! Oto propozycja makaronu z truskawkami od Janusza, który nie boi się łączyć nietypowych składników w swoich daniach.
Pisałam o sałatce, dlatego nie mogło zabraknąć jej w propozycjach. Tym razem to danie z makaronem, brokułem, pomidorkami, fasolą i sosem jogurtowo-czosnkowym. Danie przygotowała Justyna, znana Ci z bloga kulinarnego justynadragan.pl.
Jak widzisz, gotowanie w trakcie upałów może być przyjemne, szczególnie jeśli wykorzystujesz lokalne i sezonowe produkty spożywcze.