Świeże, słodkie, soczyste, czasem lekko kwaśne, na pewno o pięknej czerwonej barwie – mowa oczywiście o truskawkach. Wiosną i latem szczególnie je doceniamy. Jak wykorzystać sezon na truskawki? Co z nich zrobić? Sprawdzamy, jakie smaki królują u blogerów kulinarnych.
Spis treści
Brownie z truskawkami
Czy może być lepsze połączenie niż truskawka i czekolada? Dla miłośników słodkości chyba nie! W domowym zaciszu przygotuj brownie na bazie czekolady deserowej i kakao. Dodaj do tego połówki truskawek, które nie tylko świetnie wyglądają, ale także smakują. Taką propozycję na swój instagramowy profil wrzuciła Asia Zyśk, autorka bloga kulinarnego jedzpysznie.pl i nasza twórczyni, dla której gotowanie oraz fotografia to największe pasje w życiu.
Truskawki z burratą
To dość nietypowe połączenie, które przedstawiła ostatnio autorka bloga kulinarneprzygodygagity.pl i nasza twórczyni, Agata, która lubi eksperymentować w kuchni. Przyznajcie, że w tym przepisie prostota wygrywa, a ułożenie składników jeden obok drugiego daje niesamowite wrażenie wizualne.
FIT ciasto a’la tiramisu
Co ma wspólnego tiramisu i to ciasto z truskawkami? Biszkoptowy spód, kremową konsytencję oraz… kawę. Zobacz, jak przygotować świetne ciasto z owocami, którego porcja ma tylko 103 kcal. To propozycja od Weroniki, naszej twórczyni i autorki bloga helath-fit-life.pl, która inspiruje do przygotowywania zdrowych, kolorowych i przepysznych posiłków w domowym zaciszu.
Sezon na truskawki – jakie przetwory zrobić?
Zatrzymaj smak owoców na sezon jesienno-zimowy. Sezon na truskawki wykorzystaj od pierwszego do ostatniego dnia, nie tylko jedząc je świeżo zerwane z krzaczka lub zaraz po zakupie od lokalnego dostawcy. Warto przetworzyć owoce i pozostawić je w słoikach, a kiedy najdzie na nie ochota zimą, nie pozostanie nic innego jak je zjeść!
Dżemy, soki, konfitury to dość oczywiste przetwory. Ostatnio jednak trafiłam na sposób przygotowywania truskawek bez dodatku cukru. Jeśli ograniczasz ten składnik do minimum, zobacz, jak możesz zrobić dżem z dodatkiem… soli. Jak się okazuje, podbija ona słodycz owoców, a nie ją zabija.
Więcej ten temat janginizacji znajdziecie na blogu babownia.pl u Sylwii, która ze względu na córkę wegankę i odstawienie cukru, próbuje nowych smaków w kuchni.
Ale kolorowo, truskawkowo i pysznie się zrobiło, prawda? Wypróbujcie powyższe przepisy i cieszcie się z darów wiosny!