Możemy stwierdzić, że jest to tak nielubiana czynność, że aż doprowadza do łez. Krojenie cebuli bez płaczu wydaje się Tobie niemożliwe? Tylko co zrobić, żeby podczas krojenia cebuli się nie rozpłakać? Oto 11 trików na obchodzenie się z tym warzywem bez zbędnych wzruszeń.
Spis treści
1. Zamroź cebulę
To gaz wydobywający się z cebuli doprowadza nas do kuchennych łez. Poddanie jej arktycznym temperaturom spowalnia uwalnianie semi-toksycznych oparów.
2. Żuj gumę
Kiedy żujemy gumę zmusza nas to do oddychania przez usta co rozprasza substancje chemiczne w taki sposób, iż nie dostają się one do naszych gruczołów łzowych w ilościach powodujących płacz.
3. Załóż okulary do nurkowania
Banalnie proste, lecz jest to jeden z najbardziej działających sposobów na tej liście. Okulary szczelnie zabezpieczają oczy i nos, nie dając dostępu podrażniającym nas oparom.
4. Włóż cebule do mikrofali
Fale radioaktywne osłabią wydzielające się drażniące kwasy.
5. Tylko ostry nóż
Przecina cebule, nie miażdżąc włókien. Wtedy ilość enzymu uwolnionego w czasie krojenia jest mniejsza.
6. Zamocz nóż w cytrynie przed krojeniem
Kwas cytrynowy neutralizuje w pewnym stopniu wydzielający się gaz i łagodzi objaw płakania.
7. Krój pod bieżącą wodą
Woda od razu neutralizuje wydobywany się gaz, przez co możemy spokojnie kontynuować krojenie bez płaczu.
8. Postaw obok świeczkę
Płomień wyciągnie opary, co w rezultacie ochroni nasze oczy.
9. Trzymaj zapałkę w ustach
W tym przypadku zadziała siarka znajdująca się w zapałce.
10. Wentylacja
Zadbaj o przepływ powietrza, poprzez otworzenie okna lub drzwi balkonowych. Można też położyć mały wiatraczek skierowany na cebule, który będzie odpędzać od nas opary.
11. Rozlej ocet na deskę do krojenia
Neutralizuje to działanie enzymu zawartego w cebuli.
Jak widać domowych sposobów krojenia cebuli bez płaczu jest wiele, dlatego warto przetestować chociaż jeden z nich!
(źródło: thirllist.com, huffingtonpost.com)