Surowe i świeże produkty są zazwyczaj uznawane za bardziej pożywne. Nic bardziej mylnego! Zdaniem ekspertów mrożonki, nie tylko zachowują wartości odżywcze ale i posiadają ich więcej. Zobacz, co zyskujemy poprzez mrożenie produktów.
Przechowywanie warzyw w stanie świeżym jest skomplikowane i na pewno mniej trwałe. Jedno z badań wykazało, że produkty poddane obróbce termicznej, wykazały wyższy poziom luteiny w porównaniu do ich surowych wersji. Pokarmy zamrożone bowiem zachowywane są w ich najlepszym momencie dojrzewania. Zawierają wtedy najwięcej substancji odżywczych. Świeże owoce i warzywa wytwarzają enzymy trypsyne i chymotrypsyne, które powodują utratę koloru, smaku i składników odżywczych zaraz po żniwach.
Po zbiorze, warzywa stopniowo tracą wilgoć i jakość leżąc na półkach sklepowych podczas, gdy mrożone odpowiedniki zachowują je cały czas. Właściwie zamrożone, przechowywane i rozmrażane, dostarczą nam więcej witamin i minerałów. Co jest ważne, posiadają o wiele mniej konserwantów, które sztucznie zachowują świeżość produktów będących w sklepach.
Kolejną zaletą jest fakt, że mrożone warzywa i owoce możemy spożywać cały rok, nie ograniczając się do sezonu. Nasze ulubione truskawki czy maliny, w każdej chwili możemy wyciągnąć z lodówki i rozkoszować się ich smakiem.
Trzeba też pamiętać o tym, żeby kupować tylko produkty dobrze zamrożone. Dotyczy to zarówno mrożonych owoców i warzyw.
Owoce, bądź rozdrobnione warzywa, powinny być luźno zapakowane w torebkach, a same torebki hermetycznie zamknięte, bez uszkodzeń, natomiast zawartość nie może być zlepiona ze sobą i otoczona dużą ilością szronu.
Zobacz również: Bezcenna kostka lodu? Zobacz, jak dzięki niej zadbasz o urodę
(źródło: dailymail.com, livestrong.com)
1 komentarz
Przykro mi, ale z całego artykułu została mi w głowie najsilniej ta „pułka”…