Znacie kuchnię skandynawską? Z pewnością kojarzy Wam się z rybami – i słusznie. Ryby to główny składnik potraw krajów skandynawskich. Kucharze prześcigają się w pomysłach na ich przygotowanie i trzeba przyznać, że potrafią zaskoczyć w swojej kreatywności.
Skandynawscy kucharze słyną też z innej rzeczy – otóż praktycznie nie stosują przypraw, poza podstawą, na którą składa się sól, pieprz i gałka muszkatołowa. My dzisiaj podrzucamy Wam kilka skandynawskich przepisów – oczywiście nie tylko na ryby!
Spis treści
Kanelbullar
Przepis ze strony: www.szczyptasmaq.blogspot.com
Pyszne drożdżowe ślimaki z dużą ilością cynamonu, polane syropem. To szwedzki hit, który zdobył popularność na całym świecie, a nawet doczekał się własnego święta – obchodzimy je 4. października!
Co jest potrzebne?
450 g mąki pszennej, 25 g drożdży, 240 ml mleka, 70 g cukru, 180 g masła, cynamon, 80 g cukru brązowego, cukier gruby, szczypta soli, jajko.
Nadzienie:
100 g miękkiego masła, 80 g drobnego brązowego cukru, 2 łyżki cynamonu.
Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zmienią się w płyn, dodaj letnie mleko, 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 5 minut. Dodaj mąkę, rozpuszczone masło, sól, cynamon i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do miski, w razie potrzeby dodaj trochę mąki. Miskę nakryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Utrzyj składniki nadzienia. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, posmaruj nadzieniem, zroluj, pokrój na krążki. Wyłóż na blachę do pieczenia, przykryj, odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz 8-10 minut (do zrumienienia) w 220 st.C.
Köttbullar
Przepis ze strony: www.eksperymentsobotni.blox.pl
Chyba wszyscy kojarzymy te mięsne kuleczki, które można zakupić w Ikei. Teraz możesz przygotować je sam w domu!
Potrzebujesz:
500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 czerstwa bułka, 0,5 szklanki słodkiej śmietanki, 1 jajko, 0,5 dużej cebuli, 1 łyżka posiekanej natki, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz, olej do smażenia.
Pokruszoną bułkę namocz w śmietance. Mięso wymieszaj z drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Połowę masy przełóż do malaksera, dodaj nieodciśniętą bułkę i jajko. Zmiksuj na gładki krem, wymieszaj z odłożoną resztą masy mięsnej. Lep kuleczki wielkości orzechów włoskich. Jeśli masa będzie za rzadka dodaj kilka łyżek bułki tartej. Wrzucaj partiami na wrzącą wodę, i gotuj na małym ogniu 15 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia i wyschnięcia na 15 minut. Następnie obsmaż je na patelni. Najlepiej podawać z frytkami!
Duński deser
Przepis ze strony: www.mojegotowanie.pl
Pyszny truskawkowy deser prosto z krainy Małej Syrenki!
1 kg truskawek, 10 dag cukru + 2 łyżki, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 20 dag wczorajszej chałki, 5 dag płatków migdałowych, 5 dag masła, 20 dag kremówki.
Oczyszczone truskawki drobno kroimy, 1/3 odkładamy, resztę mieszamy w rondelku z 2 łyżkami cukru i podgrzewamy do zagotowania. Gotujemy przez 5 min. Skrobię roztrzepujemy z 3 łyżkami wody. Rondelek z pulpą zdejmujemy z ognia, dodajemy skrobię i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie prażymy migdały na złoto na suchej patelni. Na patelni topimy masło, wsypujemy pokruszoną chałkę, gdy się zarumieni dosypujemy 10 dag cukru. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Pulpę truskawkową z rondelka mieszamy z odłożonymi truskawkami. Nakładamy do wysokiej, przezroczystej salaterki, przekładając masę chałką i śmietanką. Na koniec posypujemy migdałami.
Zupa rybna
Przepis ze strony: www.bibimini.blogspot.com
Na skandynawskim stole nie może zabraknąć ryby. Nawet pod postacią zupy!
500g łososia (najlepiej filety), 1 duży korzeń pietruszki, 2 małe cebule, 2 ząbki czosnku, 2 czerwone papryki, 1 łyżka masła klarowanego, 700ml wody, 200ml śmietany 18%, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, pieprz, koperek.
Paprykę przekrawamy na pół i kroimy w paski, pietruszkę w cienkie plasterki, cebulę i czosnek w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając, dodajemy przecier i mieszamy do połączenia składników. Następnie całość przekładamy do garnka, zalewamy wodą i śmietaną. Mieszamy i zostawiamy do zagotowania. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut aż warzywa zmiękną. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i gotujemy chwilkę 3-5 minut. Zupę przelewamy do miseczek i posypujemy posiekanym koperkiem.
Tatar z łososia
Przepis ze strony: www.przepisyzpodrozy.pl
Charakterystycznym aspektem dla kuchni norweskiej jest prostota, ale i doskonała jakość dań. Przykładem tego jest prosty, ale jakże smaczny tatar z łososia.
200g łososia norweskiego surowego, 2 ogórki konserwowe, 1 szalotka ze szczypiorkiem, 10 czarnych oliwek, 2 łyżki kaparów, 2 małe pomidory, sok z połowy limonki, 1 łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku, 2 jajka, kilka listków świeżej kolendry.
Łososia, ogórki, szalotkę i szczypiorek, pomidory, oliwki, kapary oraz liście kolendry pokrój bardzo drobno i umieść w misce. Wciśnij sok z połowy limonki, dodaj łyżkę oliwy z oliwek, dopraw odrobiną soli oraz pieprzu i całość dokładnie wymieszaj. Tatar podawaj w niewielkich miseczkach ozdobiony na wierzchu żółtkiem jajka.
A Wy znacie kuchnię skandynawską? Może macie swoje ulubione przepisy? Podzielcie się z nami koniecznie!