Gotowanie nie jest wcale prostą sprawą. Wystarczy mała niedoskonałość, aby położyć całe nasze danie. Nie wszyscy mamy wrodzony talent kulinarny, więc nieprawidłowości w kuchni są rzeczą powszechną. Sprawdź, jakie są najczęstsze błędy, które popełniamy podczas przyrządzania dań.
Spis treści
1. Nie czytamy uważnie przepisu
Czytanie przepisu przed rozpoczęciem gotowania jest, jak patrzenie na mapę przed wyruszeniem w podróż. Dokładne zapoznanie się z przepisem, jest upewnieniem się, że nasz posiłek będzie udany. Większość wpadek podczas przyrządzania dań jest wynikiem pominięcia drobnego szczegółu, który okazuje się być kluczowym punktem.
2. Nie odmierzamy dokładnie składników
Przepisy zawierają wytyczne i dokładne ilości wymaganych składników. Musimy się ich trzymać i przeliczać je w sposób dokładny, nie sugerując się metodą „na oko”, która jest błędnym sposobem.
3. Źle gotujemy makaron
Niby prosta czynność, a często przysparza nam wiele problemów. Ile razy napotkaliśmy posklejane nitki czy breje, to już nie zliczymy. Na początek pamiętajmy, aby zalać nasz makaron odpowiednią ilością wody. Przeważnie wychodzi litr na sto gram makaronu. Uważajmy też, aby go nie rozgotować, gdyż produkt traci wtedy znacznie na wartości odżywczej i pozostaje nam rozgotowana, mało apetyczna, bezkształtna masa.
4. Źle przyprawiamy
Przyprawy, często są niedocenianie oraz pomijane w naszym menu. Wyodrębniają one smak i aromat naszych dań, czyniąc je jeszcze lepszymi. Mało tego, mają pozytywny wpływ na trawienie i metabolizm. Dzięki nim nie popadniemy w kuchenną rutynę. Może nam się wydawać, że nie ma większego znaczenia kiedy dodamy sól do zupy. W końcu sól to sól. Jednak zbyt wczesne jej dodanie, skutkuje tym, że nasza potrawa będzie bez smaku. Poza tym należy pamiętać, aby wszystkie zioła były najlepszej jakości.
5. Smażymy na złych olejach
Niestety wiele z olejów roślinnych, są silnie rafinowane. Czyli przetworzone w wysokiej temperaturze, ciśnieniu i przy użyciu rozpuszczalników przemysłowych. Między innymi jest to olej sojowy, kukurydziany, z pestek winogron oraz rzepakowy. Wybierając je, decydujemy się na jedne z najbardziej szkodliwych substancji, jakie możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Pamiętaj, że to nasycone tłuszcze są najzdrowszymi tłuszczami do gotowania i smażenia.
6. Wykorzystujemy produkty o niskiej jakości
Chcąc stworzyć pyszne, wartościowe danie, musimy używać wysoko jakościowych produktów. Nie zawsze to co tanie, jest zarazem dobre. Często mniej kosztowne odpowiedniki serów, czy mięs podczas gotowania zachowują się zupełnie inaczej niż te nieco z wyższej półki. Zatem musimy bardzo uważać, aby tanie składniki nie zepsuły nam potrawy.
7. Zbyt wiele rzeczy smażymy na raz
Chcąc zaoszczędzić na czasie, wrzucamy na patelnie wszystko co możliwe. W rezultacie wydłużymy sobie czas przygotowywań, ponieważ produkty będą smażyć się znacznie wolniej i pozostaną surowe w środku.
Zobacz również: 6 sposobów na to, jak zostać kucharzem w jeden miesiąc
(źródło: realsimple.com, lifehack.org)