Dla wielu osób deser jest najlepszą częścią każdego dania. Wszystkie kontynenty mają do zaoferowania różnorakie specjały, które wykonywane są z najlepszych lokalnych produktów. Sprawdź, jakie rarytasy skosztujesz w Azji.
Spis treści
1. Chapssaltteok, Korea Południowa
Danie będące bardzo podobne do japońskiego mochi, składa się z ciasta ryżowego, które wypełnione jest po brzegi słodką fasolową pastą.
2. Baesuk, Korea Południowa
Baesuk to pyszny koreański tradycyjny poncz, wykonany z „bae” ( koreańskiej gruszki) z dodatkiem czarnego pieprzu, imbiru, miodu oraz cukru. Podawany jest na zimno bądź ciepło.
2. Mujigaetteok, Korea Południowa
Mujigaetteok dosłownie oznacza „tęczowy placek ryżowy” i jest godny spróbowania. Powstały z kolorowych mieszanek mąki ryżowej i cukru jest przygotowywany na parze. Deser ten stosowany jest przede wszystkim na specjalne okazje takie, jak urodziny, rocznice lub wesela.
3. Khaolam, Kambodża
Jednym z bardziej unikalnych deserów na liście jest kambodżański słodki przysmak, wykonany z ryżu, czerwonej fasoli, wiórków i mleka kokosowego. Wszystkie składniki smażone są w specjalnie przygotowanych kawałkach bambusa o różnych kształtach i rozmiarach.
5. Black Rice Pudding, Wietnam
Czyli pudding wykonany z czarnego ryżu, który został sfermentowany przy pomocy drożdży w liściu bananowca. Ten intrygujący deser cieszy się niezwykłą popularnością szczególnie w północnym Wietnamie.
6. Kolak, Indonezja
Chociaż Indonezja nie jest za bardzo znana ze swoich deserów, to posiada wyśmienity, słodki Kolak, który jest jednym z głównych dań tego państwa. W jego skład wchodzą dynie, słodkie ziemniaki kanawalii, banany, maniok oraz tapioka. Jest to potrawa, której trzeba spróbować.
7. Sarawak Layer Cake, Malezja
Te kolorowe ciastka są tradycyjnym daniem, które jest specjalnie przygotowywane na uroczystości religijne oraz kulturalne. To warstwowe ciasto musi posiadać najmniej 2 kolory i mieć określony, wzór i kształt.
8. Monaka, Japonia
Często podawana w towarzystwie herbaty. Oto japoński słodki deser, którego farsz wykonywany jest z fasoli azuki i umieszczany pomiędzy dwoma cienkimi, chrupiącymi waflami z mochi. Pasta może być wykonana równie dobrze z sezamu bądź kasztanów, które smakują równie rewelacyjnie. Dziś możemy spotkać się z nieco nowocześniejszą monaką, która wypełniona jest lodami.
9. Bakpia Pathok, Indonezja
Małe oraz niezwykle słodkie chińskie bułeczki, są zwykle nadziewane fasolą mung, czekoladą, durianem bądź serem. Często kupuje się je jako prezent dla rodziny czy przyjaciół, ponieważ te niepozorne danie, w smaku jest ponoć nie do pobicia.
10. Ube Halaya, Filipiny
Słynny filipiński deser, do którego wykonania używa się puree z batatów – czyli fioletowych odmian ziemniaka. Zwykle podawany jest na zimno z dodatkiem startego kokosa i mleka skondensowanego.
Zobacz również: 15 najlepszych deserów z różnych państw
Który deser skosztowałbyś najchętniej?
(źródło: asiasociety.org, allrecipes.com)