Kalorie zawarte w jedzeniu, nie są równe uczuciu sytości. Jeśli myślisz, że po wchłonięciu miski makaronu na obiad, będziesz najedzony, aż do kolacji, to jesteś w błędzie. Oto produkty spożywcze, które powodują głód i potęgują łaknienie.
Spis treści
1. Musztarda
Odpowiedzialna jest za zwiększenie przepływu soków trawiennych i dlatego pobudza apetyt. Jest wskazana dla osób mających z nim problemy, ponieważ znacznie go zaostrzy. Jeśli jednak jesteś na diecie oraz chcesz uniknąć chęci podjadania, to trzymaj się od niej z daleka.
2. Ciasto
Ma wysoką zawartość cukru oraz tłuszczu, które sprawią, że Twoja energia ulegnie zupełnemu załamaniu, po paru godzinach od jego zjedzenia. Co skutkuje potrzebą sięgnięcia po kolejne produkty spożywcze.
3. Czekolada
Działa podobnie co ciasto. Po jej zjedzeniu uzyskujemy wysoki poziom cukru, za czym idzie szybki zastrzyk energii, ale kilka godzin później czujesz się zmęczony i głodny ponownie. Poprzez wysoką zawartość tłuszczu, czekolada zostawia niedosyt i uczucie pragnienia na kolejny smakołyk.
4. Dietetyczne jedzenie
Znalazlo się na liście ze względu na niską zawartość protein, które są kluczowym składnikiem uczucia sytości. Jedzenie oznaczone jako dietetyczne bądź fit, może zawierać więcej cukru, węglowodanów oraz sodu niż przeciętny produkt. Stosowane są one w celu poprawienia smaku.
5. Pizza
Ten pyszny posiłek jest pełen wysokokalorycznych oraz „pustych” składników. W szczególności węglowodany, tłuszcz i sól – skutkują dużym efektem głodu, poprzez wysoki skok glikemiczny w naszym organizmie. Ser oraz słone dodatki mięsne pogarszają tylko sprawę. Tylko czekać, aż znowu zaburczy Ci w brzuchu.
6. Imbir
Znany ze szczególnych właściwości wspomagających żołądek. Zaleca się jego spożywanie m.in. na poranne mdłości. Niestety na diecie jest odradzany, gdyż przyspieszając trawienie, zaostrza nasz apetyt.
7. Chińskie jedzenie
Miło jest po całym ciężkim dniu w pracy zaserwować sobie na kolację chińszczyznę, ale czy zdajesz sobie sprawę z tego, że zaraz będziesz głodny? Tego typu produkty, zawierają glutaminian sodu, który jest dodatkiem do żywności stosowanym w celu poprawy smaku, zwiększający przy tym apetyt.
8. Makaron
Smaczny i prosty do przyrządzenia, który zawsze znajdzie się pod ręką w kuchni. Jednak biały makaron zawiera jedynie śladowe ilości błonnika. Za to bogaty jest w ogrom węglowodanów, powodujących podwyższenie poziomu glukozy we krwi. Za czym idzie szybki skok energii i jeszcze szybszy jego spadek.
9. Jogurty smakowe
Generalnie jogurt jest doskonałym źródłem wapnia wzmacniającym kości, który wypełnia nasz żołądek dając uczucie sytości na długo. Jednak wybierając nieodpowiedni, jesteśmy skazani na ponowne łaknienie i chęć podjadania. Mowa o jogurtach smakowych, które obfitują w cukier, syrop kukurydziany i inne składniki chemiczne. Ten rodzaj syropu stosowany głównie w produktach przetworzonych, wpływa na to, w jaki sposób nasz mózg rejestruje poziom uczucia głodu. Oszukuje Twój organizm, przez co masz ochotę na więcej i więcej.
10. Słodkie napoje gazowane
Tryskają od sztucznych słodzików i cukru, które zwiększają apetyt najbardziej. Jak było wyżej wspomniane, cukier powoduje szybkie nasycenie, jak i szybki jego ubytek. Nie bez powodu są nieodłącznym elementem w sieciach oferujących jedzenie typu fast food.
11. Zupki chińskie
Mało inwazyjne w przygotowaniu, wydają się być idealne na szybkie zaspokojenie głodu. Jednak jednym z ich składników jest glutaminian sodu, dodawany do wielu dań. Wywołuje wzmożony apetyt, zakłócając funkcjonowanie rdzenia mózgowego, który reguluje funkcje naszego ciała.
Zobacz również: 6 prostych sposobów na zwalczenie napadów głodu
(źródło: goodtoknow.co.uk, health.com)