Pyszne bezglutenowe ciasto jaglane sprawdzi się o dowolnej porze roku. Zimą można podawać z musem z gorących owoców, a latem z kulka lodów. Ten smakołyk podany w wersji fit doskonale nadaje się dla osób, które dbają o szczupłą sylwetkę, ale chcieliby od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Ciasto można zjeść jako zdrową przekąskę lub jako jeden z dziennych posiłków. Ciasto jest wilgotne, a dzięki dodatku owoców lekko kwaskowe. Sycące i pachnące na pewno podbije Wasze serca. Ciasto można podać w formie babeczek.
Zobacz również: Przepis na dietetyczne muffinki marchewkowe
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około godzina
Składniki:
- 300 g płatków jaglanych wcześniej zalanych wrzątkiem
- 2 banany
- 150 ml mleka sojowego lub migdałowego
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 30 ml oleju
- 2 jajka
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 2 łyzki miodu
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- 250 g żurawiny lub innych owoców (truskawek, malin, borówek)
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszać mleko, olej, jajka i aromat waniliowy.
- Zmiksować namoczone we wrzątku płatki jaglane z miodem, kakao, banananami z solą i sodą.
- Dodać wszystkie składniki razem i ponownie zmiksować na jednolita masę.
- Do masy dodać żurawinę lub inne owoce.
- Przełożyć masę do przygotowanej formy ( wyłożonej papierem do pieczenia).
- Na wierzchu ułożyć żurawinę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec godzinę.
- Upieczone ciasto pozostawić w formie ok. pół godziny, a następnie wyjąć do ostygnięcia.
Zobacz również: Przepis na zielony napój odchudzający
(źródło: wholeheartedness, inthemakingbybelen.com)