Wchodzisz do domu pachnącego świeżym ciastem drożdżowym i od razu robi się przyjemniej na sercu. Znasz to uczucie? Najczęściej jednak kojarzymy je z wizytami u naszych mam, ciotek i babć. Nic straconego, domowe bułki, ciasta, chleby wcale nie są tak trudne do zrobienia, jakby się wydawało. W czym tkwi sekret ich tworzenia?
Spis treści
Domowe bułki – obalamy mity
Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości. I o tym nie możemy zapominać, ale warto usprawniać sobie czas jego wyrastania. Jeśli chcesz się cieszyć z domowych bułek o poranku, możesz przygotować ciasto dzień wcześniej i umieścić je w lodówce, bo… tam również wyrasta! Tylko trochę wolniej niż w ciepłym oraz suchym miejscu. Potem wystarczy tylko je uformować i włożyć do piekarnika.
Drożdże wcale nie muszą być świeże. Domowe bułki powstają także z tych instant, czyli zamkniętych w paczce. W dodatku wyrabianie ciasta jest całkiem przyjemnym procesem – dość odstresowującym! Wymieszane składniki trzeba tak długo (ręcznie lub w mikserze) wyrabiać, aż będziesz wyczuwać charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Pod wpływem dłoni, zaczną one pękać. Więcej na ten temat znajdziesz w naszym artykule o zasadach robienia ciasta drożdżowego.
No to do konkretu, czyli jak zrobić domowe bułki?
Przygotowanie domowych bułek składa się z kilku etapów. Pierwszy z nich to zrobienie rozczynu (jeśli używasz drożdży tradycyjnych, tak jak zrobiła to Asia opisując na swoim profilu instagramowym @slodkoslodka83, miłośniczka gotowania prawdziwie domowych przysmaków i nasza twórczyni). Drugi to z kolei połączenie składników. W następnym kroku trzeba wyrobić ciasto, długo i cierpliwie, aby odstawić je do wyrośnięcia. Po tym czasie należy uformować kształt bułek i odstawić je jeszcze do napuszenia na około 30 minut. Zobacz poniżej, jak zrobiła to Asia.
Bułki domowe najlepiej robić z dodatkiem mleka, aby miały pyszny smak. Można je udekorować makiem albo kruszonką, tak jak zrobiła to nasza twórczyni i autorka bloga mamineskarby.pl. U Magdy takie domowe wypieki są idealnym sposobem na relaks, a ich zapach roznosi się po całym domu.
Przekonaliśmy Cię do zrobienia własnoręcznie wypieków drożdżowych? To świetny sposób na domowe podboje kuchni i wcale nie potrzeba do tego wielkiej wiedzy.