Na długość i jakość naszego wypoczynku ma wpływ wiele czynników. Do jednego z ważniejszych należy rodzaj spożywanych posiłków, przed położeniem się. Oto, 4 składniki poprawiające jakość snu!
Spis treści
1. Likopen
Likopen występuje w grejpfrutach, pomidorach, papajach i arbuzach.
2. Selen
Znajdziesz go w rybach takich jak halibut, tuńczyk, dorsz, oraz w jęczmieniu, czy orzechach.
3. Witamina C
Głównie jej źródłem jest ananas, truskawka, papaja, owoce cytrusowe, papryka, brokuły i kapusta.
4. Węglowodany
Według badań przeprowadzonych w American Journal of Clinical Nutrition, łatwo przyswajalne węglowodany (takie jak kasze, ryż, ziemniaki lub biały chleb) cztery godziny przed snem doprowadza ludzi do snu szybciej.
Zobacz również: Spanie z otwartymi ustami szkodzi zębom
(źródło: heatlh.com, shape.com)