Wszyscy uwielbiamy lody, a w połączeniu z ciastem tworzą czystą poezje. Ciasta lodowe podbiły serca wielu i powstają coraz to nowsze przepisy. Są dobre na każdą okazje i robią wrażenie na wszystkich przyjęciach. Oto lista 5 najlepszych przepisów na te niesamowite desery.
Spis treści
1. Ciasto lodowe z Oreo
Składniki:
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki kakao
- 1/4 szklanki cukru
- 55 g masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- 1 l lodów waniliowych
- paczka ciastek Oreo ( ok. 10 szt. )
Masło roztapiamy w garnuszku, następnie przesiewamy do niego kakao i mieszamy. Odstawiamy z ognia, chwilę studzimy. Jajka miksujemy razem z cukrem i wanilią. Dodajemy stopniowo do masy kakaowej i mieszamy dokładnie. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z wcześniejszymi składnikami, aż do połączenia. Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Po upieczeniu ciasto wykładamy i zostawiamy do wystudzenia. Lody wstawiamy do lodówki na pół godziny, aby lekko się roztopiły. Sześć ciasteczek Oreo wkładamy do malaksera i rozdrabniamy, w zależności od tego czy lubisz duże kawałki lub małe. Lody łączymy z ciasteczkami, mieszamy.
2. Tęczowe ciasto lodowe
Składniki:
- 1 l lodów waniliowych
- wafelki do lodów
- krem waniliowy
- skruszone czekoladowe ciasteczka
- barwniki do ciast
- kolorowa posypka
- 1/4 szklanki cukru
- 55 g masła
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 355 g mleka
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.
3. Rolowane ciasto lodowe
Składniki:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy parzonej (lub wody)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki niesłodzonego kakao w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- cukier puder
Wymieszaj kakao, sól, proszek do pieczenia i mąkę. Rozprzestrzeń wszystko na przygotowanej patelni. Ciasto będzie miało bardzo cienką warstwę. Piecz przez 9-11 minut.
Podczas gdy ciasto jest pieczone, zestaw czysty ręcznik kuchenny na dużej powierzchni roboczej. Posyp obficie cukrem pudrem (około 1/4 szklanki). Jak tylko ciasto wyciągniesz z pieca, odwróć go na ręczniku kuchennym posypane cukrem pudrem. Zwinąć ciasno, podwijając ciasto.
4. Ciasto lodowe w 5 min
Jest to najszybszy sposób na zrobienie wymarzonego deseru. Wystarczy zakupić gotowe kanapki lodowe i poukładać je w rządkach. Następnie dodajemy do nich nasze ulubione dodatki, jak syrop czekoladowy, bitą śmietanę, posypki czy lukier i nakładamy obficie. Zrobienie go wymaga zaledwie kilku minut.
5. Kolorowe ciasto lodowe
Składniki:
- 360 g masła
- 210 g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 6 łyżeczek proszku do pieczenia
- 6 łyżeczek mleka
Należy przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając dodać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem wmieszać stopniowo do ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15- 20 min. w temperaturze 180°C. Cały tort obłożyć resztą kremu i udekorować według uznania.
(źródło: foodnetwork.com, makezine.com)