Chyba każdy z nas słyszał od swoich rodziców albo dziadków opowieść o tym, jakim rarytasem były kiedyś mandarynki, pomarańcze czy banany. W jak małych ilościach “rzucano” je do sklepów – zazwyczaj w okresie Świąt Bożego Narodzenia – i jak wielkim szczęściem dla domu było, jeśli udało się cokolwiek z tych towarów dostać. Dzisiaj te historie brzmią jak science-fiction.
Poniżej znajduje się lista 6 totalnie niezwykłych owoców, zadziwiających zarówno kształtem, jak i smakiem oraz nazwą i właściwościami. Warto mieć o nich pojęcie.
Ręka Buddy
Cytron / cedrat (inne nazwy) to cytrus pochodzący z Azji. Jego owoce kształtem przypominają zamkniętą rękę modlącego się Buddy. Sam owoc jest dość duży – miewa nawet 30cm i waży do 2,5kg. 70% tej wagi stanowi gruba skóra, fakturą przypominająca cytrynę. Reszta to niejadalny miąższ. Skórkę kandyzuje się i wykorzystuje przy produkcji słodyczy. Ręka Buddy ma także szerokie zastosowanie w medycynie i produkcji perfum. Dodatkowo, chińscy buddyści i hinduiści z niektórych regionów Indii wierzą w to, że umieszczenie ręki Buddy w okolicy sejfu czy kasy, zapewni sukces w interesach i nieustające bogactwo.
Owoc Duriana
Jeden z najbardziej niesamowitych owoców w dzisiejszym zestawieniu! Słynie z twardej łuski, dużego rozmiaru (aż do 4kg wagi i 40cm długości!) i… zapachu. Nie jest to bynajmniej słodki aromat, a mało zachęcające połączenie zapachu zepsutego mięsa i starego sera pleśniowego.
Wbrew wątpliwym walorom zapachowym, owoc Duriana jest jednym z najsmaczniejszych, najdroższych, ale i najniebezpieczniejszych owoców tropikalnych – połączenie go z alkoholem i kawą może okazać się śmiertelne.. Nie przeszkadza mu to jednocześnie pełnić roli afrodyzjaku. Warto wiedzieć, że w tym rejonie istnieją miejsca, do których zakazane jest wnoszenie Owocu Duriana – powodem jest jego bardzo intensywny zapach. Lokale na mieście, hotele czy środki komunikacji miejskiej oznaczane są tabliczką, na której widnieje przekreślony symbol tego przedziwnego owocu. Aby pozbyć się specyficznego aromatu Duriana, trzeba wlać wodę do jego skorupki, po czym od razu ją wypić.
Monstera Dziurawa
Podczas kiedy w Panamie i Meksyku (kraju pochodzenia) roślina wydająca Monsterę Deliciosę może osiągnąć nawet 20m wysokości, w Polsce często hoduje się ją w doniczkach. Owoce te dorastają do 25 cm i smakiem przypominają połączenie ananasa i banana. Nie można ich spożywać w dużej ilości, ponieważ ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego i innych toksyn, istnieje niebezpieczeństwo podrażnienia sobie błon śluzowych. Owoce Monstery Dziurawej wykorzystuje się w Ameryce Południowej do produkcji koszy, ale również jako środek na bolące stawy i… ukąszenia węży.
Salak
W języku polskim ten owoc to Oszpilna lub Zalakka Jadalna. Po angielsku mówi się o nim Snakefruit – wężowy owoc. To ze względu na twardą i łuskowatą łupinę koloru brązowego, która okala biały i galaretowaty miąższ owocu. Rozmiarem i kształtem Salak przypomina figę, konsystencją jabłko, smak natomiast ciężko przyrównać do innego owocu – jest on lekko kwaskowaty, orzechowy i mocno orzeźwiający. Ze względu na dużą zawartość protein i węglowodanów, Snakefruit polecany jest sportowcom i osobom, które prowadzą aktywny tryb życia. Trzeba jednak uważać, aby nie zjeść go za dużo – ten pochodzący z Indonezji owoc, miewa właściwości przeczyszczające.
Owoc noni
Noni to inaczej owoc morwy indyjskiej. Ma specyficzny, gorzko-cierpki smak i aromat. Z jego niezwykłością idzie w parze kłopotliwość, jaką od zawsze sprawia naukowcom. Noni zawiera około 100 różnych składników, które mogą mieć zastosowanie w medycynie – niestety do tej pory nie udało się zbadać wszystkich. Zdania badaczy są podzielone. Część substancji zawartych w Noni działa zbawiennie na rozmaite – nawet bardzo poważne – schorzenia, inne natomiast mogą poważnie szkodzić zdrowiu człowieka. Nie zmienia to faktu, że Owoce Noni stosowane są szeroko w medycynie ludowej – mieszkańcy Polinezji stosują je od dawna, nazywając Noni mianem “aspiryny starożytności i przyszłości”.
Karambola
W Polsce znana jako oskomian pospolity, ale bywa nazywana również gwiaździstym owocem. Określenie to ma związek z kształtem, jaki ukazuje się po przekrojeniu Karamboli na pół. Owoc ten ma słodko-kwaśny smak i zawiera dużo witamin C, B i A. Jest także źródłem beta-karotenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Obniża poziom stężenia glukozy we krwi i poziom „złego cholesterolu” (LDL). Wspomaga leczenie cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Karambolę można spożywać na surowo, ale nie tylko. Używa się jej między innymi do produkcji wina, a ze względu na fantazyjny kształt, często jako ozdoby koktajli i drinków czy po prostu ciast.
Miałeś okazję spróbować któregoś z tych owoców? Pochwal się!