Poznaj, te 7 przepisów na stworzenie kawy w zupełnie innych odsłonach! Kto nie zna jej smaku lub przynajmniej aromatu? Nic tak skutecznie nie potrafi postawić rano na nogi i dodać energii. Każdy z nas ma swoją ulubioną, lecz niekiedy warto trochę ją urozmaicić paroma przyprawami.
Spis treści
1. Kawa z ajerkoniakiem
Potrzebne nam będzie 200 ml Ajerkoniaku, 1 opakowanie cukru waniliowego, 40 g cukru, 200 ml mleka, 500 ml kawy oraz kakao w proszku. Ajerkoniak, cukier waniliowy, cukier zwykły i 100 ml mleka podgrzać i wlać do dwóch naczyń. Uzupełniamy następnie kawą. Podgrzewamy resztę mleka i spieniamy ręcznym mikserem potem dolewamy do kawy. Na koniec możemy posypać po wierzchu kakaem w proszku. I gotowe!
2. Kawa z winem i miodem
Potrzebujemy 80 ml czerwonego wytrawnego wina, 400 ml mocnej gorącej kawy, 400 ml mleka, 4 łyżki płynnego miodu, 4 łyżeczki kakao w proszku, 1 łyżeczka mielonego cynamonu oraz 4 całe laski cynamonu. Mleko wraz z miodem, kakao i cynamonem zagotować. Przelewamy do 4 (większych) filiżanek. Do każdej wlać 100 ml kawy i 20 ml wina i włożyć po laseczce cynamonowej, która gościom posłuży jako mieszadełko.
3. Kawa z dodatkiem cynamonu
Kawę z cynamonem przyrządzisz w następujący sposób: dwie łyżeczki rozpuszczalnej kawy wsypać do filiżanki i zalać gorącą wodą do 2/3 wysokości naczynia. Następnie, w małym rondelku zagotować odrobinę mleka i zdjąć z gazu zanim zacznie kipieć. Spienione mleko dodać do kawy, a na wierzchu posypać kawę 1/4 łyżeczki cynamonu oraz odrobiną kakao w granulkach.
4. Kawa z goździkami
Do kawy pasują również goździki. 4 goździki utłuc w moździerzu. Kawę wymieszać z cukrem pudrem, cynamonem i goździkami, wsypać wszystko do rondelka. Dodać zimną wodę i podgrzać aż napar uniesie się trzykrotnie.
5. Frappe kokosowa
Kawę wsypać do szklanki, dodać syrop i ok. 2-3 łyżek wody. Wszystko spienić dobrze spieniaczem do mleka – kawa podwoi lub nawet potroi swoją objętość. Dodać kostki lodu i mleko, jeśli je dodajemy – jeśli nie, można na początku dodać więcej wody. Można udekorować wiórkami kokosowymi.
6. Kawa po irlandzku
Szklankę podgrzewamy, wlewając do niej na chwilę gorącą wodę (po kilku minutach wodę wylewamy). Na dno szklanki wlewamy miarkę whiskey i dodajemy łyżkę cukru. Zaparzamy filiżankę kawy w kawiarce (mokka) bądź w ekspresie (espresso) i wlewamy ją do szklanki, mieszamy z whiskey i cukrem. Efekt końcowy będzie powalający!
7. Kawa z kardamonem
Na początek całe ziarna kardamonu warto dokładnie rozetrzeć w moździerzu. Do tygielka wsypujemy kawę i rozdrobniony kardamon i zalewamy wodą, do kawiarki wodę wlewamy do dolnej części, kardamon dodajemy do sitka z kawą. Stawiamy na małym ogniu i czekamy do zagotowania. W kawiarce mamy gotową kawę w górnej części, natomiast w tygielku pilnujemy, aby kawa nie wykipiała po zagotowaniu (wówczas trzeba intensywnie mieszać i/lub zdjąć na chwilę z ognia), potem warto odstawić na 5 minut, aby fusy opadły. Po tym czasie przelewamy przez papierowy filtr do filiżanki. I już! Mocna, bardzo aromatyczna korzenna kawa z kardamonem gotowa!
Zobacz również: 11 faktów o kawie, które każdy z nas powinien znać
(źródło: purewow.com, foodandwine.com)