Większość państw posiada potrawy charakterystyczne dla regionu, dzięki czemu rozpoznawalne są na całym świecie. Jednak prawdziwym pionierem w tej kwestii zdaje się być Japonia, która słynie ze swoich oryginalnych pomysłów dotyczących żywności. Oto 10 potraw, których spróbujesz tylko tam!
Spis treści
1. Arbuz w kształcie sześcianu
Owoc jest hodowany w specjalnych kostkach, tym samym melony dostosowują się do kształtu pojemnika. Niestety, proces zagraża ich smakowi, ale to nie powstrzymuje ludzi, aby zakupić go w celach dekoracyjnych lub jako oryginalny prezent.
2. Tamagogani
Tym przysmakiem jest nic innego jak suszone małe kraby pustelniki. Niektórzy producenci dodają nawet trochę cukru, w wyniku czego są zarówno słodkie jak i pikantne.
3. Krakersy z osami
Owady są bogate w wartości odżywcze, zatem chrupiąca przekąska z gotowanych, a w następstwie wysuszonych os powinna być nie lada gratką. Zwłaszcza, że zatopione są w smacznym ciastku wypieczonym na złoty kolor. Japończycy są zdania, że osy zawierają cztery razy więcej białka niż steki z wołowiny!
4. Chrupki o smaku Mountain Dew
Trzeba przyznać, że to dość oryginalne połączenie. Chrupki o cytrusowym aromacie, naprawdę mają smak bardzo zbliżony do popularnego napoju!
5. Lody basashi
Basashi to potrawa, której głównym składnikiem są plastry surowej koniny. Zatem lody, jak można się spodziewać, zawierają dodatki w postaci końskiego mięsa. Co ciekawe, głównym smakiem jest wanilia.
6. Shirako (mlecz ryby)
Płyn nasienny samców ryb i mięczaków. Mlecz na ogół uzyskiwany jest od samców dorsza i, w zależności od kucharza, serwowany na surowo lub gotowany. Niektórzy opisują jego strukturę jako „kremową”, podczas gdy inni, bardziej sceptyczni, nie są już tak zachowawczy w doborze słownictwa 😉
7. Lody na patyku o smaku spaghetti
Zblendowany makaron z sosem pomidorowym brzmi dość odpychająco, ale na szczęście te lodowe smakołyki nie są idealnym odtworzeniem włoskiej potrawy. Owszem, czuć w nich pomidory, ale są słodzonym produktem.
8. Milkshake majonezowy
Oczywiście, tylko Japonia mogła wpaść na pomysł takiego eksperymentowania z mrożonymi deserami. Co sądzicie o połączeniu majonezu z lodami? Jedno jest pewne, to sprawi, że napój będzie bardzo kremowy i bardzo kaloryczny…
9. Dancing Squid (Tańcząca kałamarnica)
Jeśli lubisz świeże owoce morza, to może być danie dla Ciebie. Jest jednak naprawdę dziwaczne i niepokojące. Polega na polewaniu martwej kałamarnicy sosem sojowym, który za sprawą dużej zawartości soli aktywuje jej komórki mięśniowe, przez co nasze danie zaczyna poruszać się na talerzu. Poniżej macie okazję zobaczyć filmik z zaserwowaną potrawą, jednak ostrzegamy, jest tylko dla widzów o mocnych nerwach:
[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=dxQmOR_QLfQ[/embedyt]
A Wam która potrawa przypadła najbardziej do gustu? Czy którejś na pewno nie zdecydowalibyście się zjeść?
(źródło: aol.com, travelandleisure.com)